Acasă Evenimente Alexandr Soljenițîn, omul care a învins comunismul. L-a criticat pe Stalin şi...

Alexandr Soljenițîn, omul care a învins comunismul. L-a criticat pe Stalin şi a fost exilat

L-a criticat pe Iosif Vissarionovici Stalin (1878-1953, fost om politic sovietic și revoluționar bolșevic devenit după Revoluția din Octombrie conducător politic sovietic și  Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în urma morții lui Vladimir Ilici Lenin) într-o scrisoare şi a fost exilat, conform Aleph News (Sabina Dumitru), exact acum 47 de ani. Scriitorul Aleksandr Soljenițîn (1918-2008, fost romancier rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică) e omul care a învins comunismul.

A denunţat, în romanul Arhipelagul Gulagului” (o carte scrisă între 1958-1968, care tratează subiectul sistemului de lagăre de concentrare și muncă silnică sovietic, publicat în Franța în 1973), chinurile prin care a trecut un țăran rus într-un lagăr de muncă. După expulzare, a stat o perioadă în America. S-a întors în Rusia în 1994, după căderea Uniunii Sovietice (URSS), și a ţinut un discurs fulminant în faţa Parlamentului.

„Octombrii” roşii separate printr-un interval spaţio – temporal secular (1917 – 2017)!

Am o responsabilitate față de Duma, dar voi aveți o responsabilitate mai mare față de oamenii care suferă”, spunea pe atunci Soljeniț.

Scriitorul a murit în 2008, la 89 de ani. Disidenții au viață grea la Moscova chiar și după căderea comunismului. Cazul Navalnîi este cel mai recent exemplu.

Alexandr Soljenițîn, omul care a învins comunismul. L-a criticat pe Stalin şi a fost exilat

Nota. Îmbunătățirea textului cu completări (videoclipuri și hiperlinkuri) aparține redacției.

 

11 COMENTARII