Acasă Filosofie & Filosofie politică Ziaristul Viorel Patrichi: „Frumusețea va salva lumea”. Dați-l afară pe Dostoievski!

Ziaristul Viorel Patrichi: „Frumusețea va salva lumea”. Dați-l afară pe Dostoievski!

Tragedia din Ucraina, provocată de primitivismul lui Vladimir Putin, generează tot felul de reacții bizare sau gregare într-o lume cu multe minți precare.
Uneori, chiar și nume tari cad în plasa prostiei asimptomatice. „Rusia acționează corect în Ucraina, dar e rău că mor oameni”, a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. El e cel mai trist diplomat din istoria lumii, dar acum mi se pare tragedian de-a dreptul. Ar putea juca rolul lui „Oedip la Colona”, fără să-i scoatem ochii.

Lavrov ca Lavrov, dar motanii ruși ce fiare carnasiere au devenit! Indiferent de rasă, ei se aruncă la carotida ucrainenilor.  S-a observat că mușcătura motanului rus este fatală de fiecare dată.  Numai așa se poate explica de ce Federația Internațională a Pisicilor le-a interzis motanilor din Rusia să participe la concursurile internaționale, după ce Rusia a invadat Ucraina, relatează „Daily Mail”.
Consiliul executiv al FIFe este șocat și îngrozit că armata Federației Ruse a invadat Republica Ucraina și a început un război.  Mulți oameni nevinovați au murit, mulți alții sunt răniți și sute de mii de ucraineni sunt forțați să-și părăsească casele pentru a-și salva viața. Putem asista cu toții la distrugerea și haosul cauzate de acest act de agresiune fără precedent? Pe lângă asta, colegii noștri crescători de feline din Ucraina încearcă cu disperare să aibă grijă de pisicile lor și de alte animale în aceste circumstanțe dificile. Suntem extrem de fericiți că mulți membri ai cluburilor FIFe de la granița cu Ucraina, precum Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Moldova, dau o mână de ajutor prietenilor lor crescători ucraineni”, se arată în comunicatul Federației Internaționale a Felinelor.
FIFe este o federație internațională a crescătorilor de pisici, care se prezintă ca „Națiunile Unite ale federațiilor de pisici”, ce funcționează din 1949 și include 39 de țări membre. De când am aflat de năravul pisicilor din Rusia, mă uit cu suspiciune la domnul Miron, motanul meu cu care fac mantre politice prin casă. Se uită prea lung la mine de la o vreme. „Mă, nu cumva?!...”

Eram la Moscova prin 1993. Guvernanții lui Boris Elțin erau niște „liberali” mai dihai ca Petre Roman pentru că s-au oferit să taie coada câinelui din prima și mulți ruși nu mai aveau cu ce să-și țină animalele de companie. Într-o dimineață, am fost uluit să văd pe trotuarul Bulevardului Arbat un lanț lung de vreo doi kilometri de femei cu pisici în brațe. „Nu mai am cu ce s-o întrețin”, scria pe cartonul care atârna de gâtul unei bătrâne. Sigur, majoritatea erau băbușoare, dar am văzut și tinere cu siameze, birmaneze, albastre de Rusia, americane, british shorthair, ragdoll, coon, bengaleze, persane, fold, sfinx… toate rasele Pământului. Nu mai văzusem așa ceva. Am găsit o contesă albă cu ochi albaștri. Costa 500 de dolari. Toată diurna mea de ziarist nu era atât. Iar acum aflu că mâțele rusoaicelor ar fi niște criminale.

Italianul Paolo Nori a scris vreo 50 de nuvele și este profesor universitar la Departamentul de Ştiinţe Umaniste al Universității Bicocca din Milano. Ținea un curs despre Dostoievski și rectorul l-a anunțat că i-a interzis cursul. Explicația era pe măsură: rușii seamănă o spaimă atavică în lumea largă. „A fi rus este o problemă?, întreabă profesorul Paolo Nori. Chiar dacă este un rus mort? Ceea ce se întâmplă în Ucraina este oribil şi îmi dau lacrimile doar dacă mă gândesc. Însă astfel de lucruri sunt ridicole: o universitate italiană, care interzice un curs despre Feodor Dostoievski. Nu pot să cred aşa ceva. Ar trebui să vorbim mai mult despre Dostoievski. Sau despre Tolstoi, cel care a inspirat mişcările non violente”, a explicat autorul într-un clip postat pe Instagram. S-a stârnit furtună mare pe Internet în apărarea lui Dostoievski și glorie italienilor pentru asta! Rectorul s-a rușinat și a revenit asupra deciziei jenante.

Filozofia, Știința, Religia și Politica – Fiodor Dostoievski (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

Noua eră întunecată. Școala de la Frankfurt și corectitudinea politică

După lovitura de stat din decembrie 1989, un călugăr și o turmă de revoluționari au năvălit și prin Parcul Herăstrău și au luat statuile la rând. I-au dărâmat pe Anton Cehov, Ivan Turghenev, Lev Tolstoi pentru că erau… comuniști. Au rămas intacte busturile lui Iulius Fucik și al lui Maxim Gorki, cel care a lăudat Gulagul lui Iosif Visarionovici Djugașvili-Stalin.

Alexandr Soljenițîn, omul care a învins comunismul. L-a criticat pe Stalin şi a fost exilat

Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin?

Idioți se găsesc și la case putred de bogate. Autoritățile din Kuweit au interzis aproape 1.000 de romane, printre care se află și operele scriitorului rus Feodor Muhailovici Dostoievski. Saad al-Anzi, directorul Festivalului internaţional de literatură din Kuweit, a arătat că Ministerul Informaţiei a interzis 848 de titluri. Printre ele, „Fraţii Karamazov” (1880), de Feodor Muhailovici Dostoievski, volum care are drept cadru Rusia secolului al XIX-lea şi care pune la îndoială moralitatea, liberul arbitru şi existenţa lui Dumnezeu.

În ultimii cinci ani, peste 4.000 de cărţi au fost interzise de Ministerul Informaţiei, printre care se află romanul lui Victor Hugo „Notre-Dame de Paris” (1831) şi „Un veac de singurătate” (1967), de Gabriel Garcia Marquez. Prostia este mai contagioasă ca oxigenul lui Străinu-Cercel. Unii cer să nu mai bem vodcă, în timp ce artiștii ruși au fost alungați din săli de spectacol. În România, ANPC a închis vigilent magazine cu specific rusesc. Acu s-a nimerit! Pesedistul Horia Constantinescu și-a trimis comisarii pentru planul de amenzi la benzinăriile deținute în România de către companiile rusești Lukoil și Gazprom. Nu i-a pipăit nimeni pe ruși până acum la profitul încasat și nedeclarat. Pe lângă benzinării, au fost vizate și magazinele Bereozka, cu specific rusesc, deținute de către familia unui rus stabilit în Bulgaria, Viktor Bakurevici.

Pe 28 februarie, în toate magazinele Bereozka din România, la ora 9, au început controale ANPC, iar 5 din 13 magazine au fost închise timp de două zile. Compania a susținut că neregulile depistate vizau etichetarea produselor, iar 80% din ele au fost corectate. Horică a dat o lovitură de grație Rusiei. Guvernatorii statelor americane Ohio, Utah și New Hampshire le-au cerut magazinelor de băuturi să scoată de pe rafturi mărcile de vodcă rusești. Marele producător Stoli Group are distileriile în Letonia, iar sediul central este în Luxemburg. Compania Smirnoff este controlată de o firmă britanică, iar fabricile sunt chiar pe teritoriu american, în statul Illinois. Mai bine de jumătate din vodca vândută în SUA este de producție internă, în timp ce importul din Rusia reprezintă mai puțin de 1%.

„Kramer contra Kramer” într-o confruntare de tip „Război și Pace” în lugubrul game „În slujba poporului” de tipul „Jocul ielelor”, componentele funeste ale unui digraf într-un sistem complex, într-o probematică (inter – pluri și transdisciplinară) aflată în „Agonie și Extaz” cu actul final „Dulce ca mierea este glonțul patriei”

Soprana Anna Netrebko din Rusia joacă la Teatrul Scala din Milano în opera „Macbeth” a lui Verdi în rolul lui lady Macbeth, iar basul Ildar Abdrazakov evoluează în rolul lui Banquo. Conducerea teatrului le-a cerut să condamne explicit Rusia. Au preferat să renunțe la contracte. Aberații similare s-au produs și la Filarmonica din München. Soprana Olga Peretiatko are tată ucrainean și mamă rusoaică. Scrie și ea: „Noi artiștii avem propria linie a frontului! Credeți-mă! Mai ales dacă vorbești rusește. Nu lăsați ura să vă intre în suflete! (…) Acum este ușor să pierzi un prieten, un frate, o persoană iubită. Și nu doar în război și bombardamente. Oamenii acum sunt furioși dacă: din cauza lui Putin, a lui Zelenski, a Rusiei, a Ucrainei, dacă ești rușinat și plângi, dacă râzi, dacă te prefaci că nu se întâmplă nimic, dacă ai tăcut în ultimii opt ani sau dacă ai vorbit în ultimii opt ani (referire la anul 2014 când Putin a anexat Crimeea – n.red.), dacă reflectezi când acolo este război, dacă citești prea multe știri, dacă nu urmărești știrile deloc, dacă ieși în stradă să spui nu războiului, dacă nu ieși și te uiți la seriale TV ca să faci față ororii (…). Înțelegeți că în fața voastră stă o persoană care e și ea speriată. Atingeți-i sufletul! Nu suntem dușmani. Este foarte important acum să ne păstrăm înțelepciunea și să nu căutăm lași, trădători, disidenți, limba greșită, muzica greșită.”

 

Dar, vorba poetului Grigore Vieru: „Toate le ierţi, Doamne de sus, cu blândeţe măreaţă,/Chiar şi pe cei care te-au dus în Siberii de gheaţă…” Eu, fiind un păcătos, nu pot să-i iert niciodată pentru grozăvii pe unii și nici pentru gogomănii pe alții. Să-l interzici pe Dostoievski e ca și cum l-ai arunca la gunoi pe Shakespeare. Fără ei, cultura universală nu mai există. „Frumusețea va salva lumea”, spunea prințul Mîșkin din romanul „Idiotul” acum peste o sută de ani. Este un diamant ca teorema lui Pitagora sau la legea lui Arhimede. Frumusețea la care se gândește Dostoiesvki se referă la idealul iubirii creștine față de ceilalți oameni, iubirea lui Hristos față de creația divină. Ce au făcut urmașii cu „frumusețea care va salva lumea”? Și conducătorii ruși, alături de nemți, de americani sau englezi, au fost la originea celor mai cumplite coșmaruri din istoria omenirii. N-au citit sau au citit și n-au înțeles nimic.

 „Speciala” lui Putin

Armata lui Vladimir Putin a generalizat armaghedonul frățesc în Ucraina. Este un delir al puterii, pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată manifestat prin Europa. Iar acest război interetnic este abia la început. Așa cum George W. Bush a compromis iremediabil prestigiul Americii prin invadarea Irakului, tot așa Vladimir Putin a călcat în picioare sufletul poporului rus prin această aventură dementă. De-ar fi intrat Ucraina de trei ori în NATO nu o dată, și tot nu ar fi fost o primejdie atât de mare pentru destinul rușilor, cum este acest război fratricid, pe care Moscova îl va pierde. Să sperăm că autoritățile de la Kiev nu se vor sinucide prin atribuirea unor crime pe care chiar armata lor le-a provocat. Pe măsură ce calvarul ucrainenilor se va adânci din cauza barbariei fraților ruși, opinia publică internațională va condamna tot mai vehement masacrele declanșate de Kremlin și va cere Alianței Nord-Atlantice să intervină. Iar acel moment va fi cel mai periculos. Toți vom înțelege atunci că Putin trebuie oprit. Cum altfel, dacă nu prin forță?…