Acasă Filosofie & Filosofie politică Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj...

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „O călătorie în mintea unui autocrat: Interviurile Putin”

Între 2015 și 2017 celebrul regizor american Oliver Stone (n.1946) a realizat o serie de interviuri cu președintele Rusiei, transformate într-un documentar împărțit în mai multe episoade, intitulate „Interviurile cu Putin” (The Putin Interviews). Difuzate de inițial de Showtime ca un serial în patru părți, fiecare de câte patru ore, discuțiile dintre Oliver Stone și Vladimir Vladimirovici Putin sunt incredibil de actuale. 

Discuțiile includ aparent lucruri mărunte, cum este pasiunea pentru judo a lui Putin, dar și lucruri extrem de problematice, cum este războiul din Siria sau paranoia evidentă a lui Putin în ce privește extinderea NATO. Spre deosebire de psihologii care studiază tiranii, de la P. Callon Humphreys care analiza în anii 40 personalitatea lui Adolf Hitler (1889-1945) „Mind of a Tyrant: A Psychological Study of the Character of Hitler” sau mai recent James Fallon (care a scris „The Mind of a Dictator: Exploring the minds of psychopaths and dictators”), Stone utilizează instrumentele documentaristului pentru a intra în universul omului care conduce Rusia de mai bine de două decenii.

Adolf Hitler – un fost dictator meloman –„clasic” și modern!

Deși unii l-au acuzat pe Stone că l-ar fi „umanizat” sau că ar fi lingușit un dictator,  cineastul american reușește ceva ce nu a reușit nimeni. Ca și în cazul filmelor realizate cu Fidel Castro (1926-2016), fostul președinte al Cubei  sau interviul cu Hugo Chávez (1954-2013), fostul președinte al Venezuelei, regizorul reușește să ne ducă în spațiul rarefiat al gândirii acestui om imposibil de înțeles. Putin rămâne o figură extrem de enigmatică și ermetică a politicii contemporane, dar filmul lui Stone ne oferă ceva de doar cinemaul poate să facă. Sunt nenumărate diamante de informații în aceste filme, de la sexismul evident al lui Putin, la glumițele despre homosexuali și marinari de pe submarine, se vorbește despre Iosif Vissarionovici Stalin (1878-1953) și despre putere, dar și despre rachetele nucleare. Timp de doi ani cât a discutat Stone cu Putin acesta a dezvăluit viziunea sa despre relațiile cu președinții americani Obama și Trump, dar a discutat și despre cazul Snowden sau despre intervențiile în campania electorală americană. În cincizeci de ore de interviuri sunt cuprinse aproape toate problemele lumii contemporane. 

Alexandr Soljenițîn, omul care a învins comunismul. L-a criticat pe Stalin şi a fost exilat

Ce s-a întâmplat cu singura fiică a lui Iosif Stalin?

Filmul, care a fost transformat într-o carte tradusă în mai multe limbi, este mai mult decât un portret prezidențial, mai mult decât o formă de propagandă. Pentru mine momentul magic este acela când Putin, care nu a mai văzut niciodată Dr. Strangelove, film alb-negru în regia lui Stanley Kubrick din 1963 (având în rolurile principale pe Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn și Slim Pickens), urmărește această comedie neagră împreună cu regizorul american. Scena este cutremurătoare pentru o lume aflată azi în pragul catastrofei și merită urmărită pentru că ne dezvăluie ceva ce numai imaginile cinematografice pot să ne arate. Chipul acestui om, zâmbetul rece al lui Putin care spune că nimic nu s-a schimbat, trimite fiori reci pe spinarea unei întregi planete.

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Master în Jurnalism și Comunicare de la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, în 2002, și un Doctorat în Filosofie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai în 2003, susținând o teză despre filosofia culturii vizuale. A fost bursier Fulbright și Ron Brown în 1995-96 respectiv 2000, și a predat cursuri de film românesc și european la Bard College din New York în 2012 și visiting professor la Universitatea Columbus, Georgia în 2017. Cea mai recentă carte este Romanian New Wave Cinema (McFarland, 2014).

Articole asociate

Ucraina rezistă nemiloasei agresiuni rusești declanșate de către Vladimir Putin (General de Bg. (r) Bartolomeu – Constantin Săvoiu, directorul săptămânalului Patria Română)

Ziaristul Viorel Patrichi: „Frumusețea va salva lumea”. Dați-l afară pe Dostoievski!

Ziaristul Viorel Patrichi: „Jos masca! Pune casca! Despre o anume empatie”

Jurnal politic (3) – Criza umanitară se adâncește (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosec)

Nota redacției

CUFR (Consultanță Universitară Franco – Română) de pe lângă Școlile Superioare Franceze de Înalte Studii (Les Grandes Ecoles). CUFR (Conseil Universitaire Franco – Roumain auprès des grandes écoles françaises)

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului