Acasă Filozofie politică Jurnal politic (3) – Criza umanitară se adâncește (Corespondenţă de la H.E....

Jurnal politic (3) – Criza umanitară se adâncește (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

După 19 zile de război la granițele țării, românii sunt tot mai speriați și mai nesiguri pe ei, ca să nu mai spun că au fost de-a dreptul siderați de faptul că toate televiziunile private și de stat au trecut, peste noapte, de la Starea de alertă instituită din cauza pandemiei cu Covid 19 din al 5-lea val, cu așa-zisul Omicron, la războiul, sau agresiunea, armatei Rusiei împotriva Ucrainei libere, la „invazia” fără precedent a punctelor de trecere a frontierei a refugiaților din toate colțurile Ucrainei, prezentând cu oarece mândrie națională, de parcă ar fi meritul lor, cât de generoși suntem noi, românii, cu refugiații ucraineni în număr din ce în ce mai mare, în majoritatea lor femei și copii.

Personal am rămas stupefiat cum toți propagandiștii și susținătorii vaccinărilor, toate fătucile și Miticii, toți vânduții din media de propagandă, care ne sufocau zi de zi, oră de oră timp de doi ani, cu statistici peste statistici cu numărul morților din cauza pandemiei, numărul celor infectați, numărul celor vaccinați cu una, două sau trei doze de vaccin, sau chiar de bolnavi în stare gravă la ATI și, desigur statisticile planetare, cu interviuri grețoase a tot felul de indivizi, ba chiar și medici dedicați parcă angajați în această propagandă, brusc toți acești deontologi de serviciu au devenit peste noapte experți și specialiști în arta/problematica războiului, dându-ne clipă de clipă informații și statistici despre raidurile aeriene și bombardamente, cu numărul morților din ambele tabere beligerante, numărul refugiaților ucraineni în țările vecine, numărul refugiaților care au venit în România prin cele trei puncte de frontieră- Siret, Sighet și din Odesa sau Ismail, trecând cu bacul la Isaccea.

Problemele grave cu care se confruntă România au fost total uitate sau voit ignorate. Și toate astea în timp ce mai mult de jumătate din populația României, mai ales cea din mediul rural, trăiește într-o sărăcie lucie! Se pare că a trebuit să avem un război la granițele țării ca să scăpăm de Starea de alertă și de toate restricțiile impuse de autorități timp de peste doi ani din cauza unei pandemii virale la nivel planetar, decizie contestată și criticată de foarte multă lume în toată această perioadă. Nu s-a încheiat bine o Stare de urgență, urmată de Starea de alertă, că la orizont se prevede o nouă „stare” – Starea de criză. Lăsată în derizoriu securitatea și integritatea teritorială a României timp de trei decenii, se pare că decidenții noștri, acum, în al doisprezecelea ceas, au decis trecerea pe repede înainte a unor modificări la Legea Siguranței Naționale!

Ce trebuie cu adevărat spus este că atacarea civililor în mod deliberat, prin bombardarea spitalelor, școlilor, grădinițelor, creșelor, căminelor de copii, studenți sau bătrâni, blocurilor de locuințe și a convoaielor de refugiați, este o crimă de război, total iresponsabilă! Ori cam asta se întâmplă în ultimele zile în Ucraina. Încet dar sigur, ne îndreptăm către un genocid în țara vecină. Ferească Dumnezeu de o asemenea nenorocire. Tot mai mulți ucraineni caută să fugă din calea războiului, pe orice cale, ajungându-se la un flux de până la o mie de persoane pe oră. Oamenii sunt disperați, speriați, obosiți, nehrăniți și fără resurse. Tot mai multe mame cu copii, cu sufletele rănite, fug din fața morții, alegând calea pribegiei.

Se simte deja presiune mare pe administrațiile locale, cu toată susținerea venită de la societatea civilă, de la diferite ONG-uri, dar și de la Biserica ortodoxă română. In schimb, nicio susținere de la politicienii români. Ăștia parcă nu mai există, toți sunt ”cu capul în nisip”, ca struțul! Brusc, au devenit o entitate neglijabilă, nemaifiind subiect de dezbatere la televiziuni! Și apropo de televiziuni, ce grețos arată acele posturi TV care, în tot acest haos și știri de breaking news, își prezintă ratingul, de parcă interesează pe cineva ce audiență au, în condițiile în care toate transmit aceleași știri despre război, nimic altceva.

Criza și războiul de la granița de nord a țării aduce criză și în România, care va atinge pragul cel mai de jos al sărăciei. În fiecare zi românii văd cum cresc prețurile exponențial la carburanți, cum alimentele se scumpesc galopant, iar facturile la gaze și electricitate sunt de 5-6 ori mai mari. Dobânzile la bănci cresc, creditele se dau tot mai greu, în timp ce prețurile la materialele de construcții s-au dublat, ba chiar triplat. Inflația a crescut, moneda națională se depreciază constant, în timp ce salariile și pensiile sunt înghețate de doi ani! Am putea spune, fără teama de a greși, că în România, care era în criză încă din timpul pandemiei, va urma încă o criză care se va acutiza tot mai mult, devenind o cutumă cronicizată. Se vede la orizont criza de combustibil, de alimente, de energie, context în care ne întrebăm: încotro drepturile românilor la demnitate și un trai decent? Cine mai știe, dacă ne gândim că de trei decenii ne tot cerem dreptul la o viață decentă!

Nu ne-au ocolit nici ghinioanele. În această perioadă de criză umanitară am avut două catastrofe aeronautice (un avion MiG 21 LanceR și un elicopter IAR Puma), în care și-au pierdut viața 7 militari. Dumnezeu să-i odihnească! Quo vadis, dragi politicieni? Habar n-aveți! Să ne ferească Dumnezeu de mai rău!

Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Ordinul Militar de România în Grad de Comandor acordat președintelui OADO

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (Națiunile Unite- Ecosec)

Articolele Lordului Florentin Scaletchi  în  Jurnalul Bucureştiului, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Notă. Articole asociate

Comunicat de presă al OADO (Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite – Ecosec)

Jurnal Politic (1) – Inevitabilul s-a produs (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal Politic (2) – Urgia continuă: 12 zile de calvar (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

„Kramer contra Kramer” într-o confruntare de tip „Război și Pace” în lugubrul game „În slujba poporului” de tipul „Jocul ielelor”, componentele funeste ale unui digraf într-un sistem complex, într-o probematică (inter – pluri și transdisciplinară) aflată în „Agonie și Extaz” cu actul final „Dulce ca mierea este glonțul patriei”

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

5 COMENTARII