Acasă Carte - Editură „Nemuritoarele și alte scenarii literare” – cel de-al 126 volum al scriitorului...

„Nemuritoarele și alte scenarii literare” – cel de-al 126 volum al scriitorului și cineastului Grid Modorcea (dr. în Arte, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului). Elogiu formației americane pop – rock Indiggo Twins cu ocazia zilei de naștere a gemenelor Mihaela & Gabriela Modorcea

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

 

„A apărut a 126-a carte a lui Grid Modorcea, cel mai prolific scriitor și cineast român în viață. El a scris cărți de toate genurile, iar acum ne surprinde printr-o carte de scenarii, scenariul fiindcă un gen literar de bază pentru producția cinematografică. Într-o amplă prefață, autorul explică povestea fiecărui scenariu. Sunt scenarii ambițioase pentru mari proiecte cinematografice, așa cum cinematografia română de azi nu are. Ele se vor un reper pentru ceea ce ar trebui să fie școala românească de film, care se scaldă în producții minimaliste, inconsistente. Scenariul literar se poate citi ca un roman, având avantajul co-participării ctitorului, care trebuie să-și imagineze secvențele în mișcare, să intuiască legăturile dintre ele, să viseze la propria distrribuție, la propriul film. Pentru spectator orice film are o poveste bis, povestea care se derulează în paralel în mintea sa. Co-participarea la această insolită lectură înseamnă ca orice citotor să fie și un spectator al propriului film imaginar.

Volumul cuprinde 6 scenarii cu subiecte insolite pentru seriale TV și filme de lung metraj. Model este civilizația dacică, prezentată într-o viziune sui-generis, cum încă nu s-a mai făcut, fiindcă sursele documentare au fost descifrate din perspectiva viitorului. Un scenariu este dedicat fenomenului pandemic. Altul unui musical pe Broadway. O legendă nouă, care se petrece alternativ pe pământ și în cer, face punți cu cetatea lumii în care am vrea să trăim. Secretul unui film bun este scenariul. Iar un film bun poate fi reper pentru o țară, pentru istoria ei sau pentru viitor. Baza acestor scenarii o constituie documentația riguroasă, filmele realizate după ele pot fi o carte de vizită pentru România. Și nu numai. Evocarea portugheză a existenței lui Lucian Blaga, Carol al II-lea și Mircea Eliade este un document în premieră. Iar scenariul dedicat relației lui Brâncuși cu Romany Marie este de o noutate absolută. Grid Modorcea a realizat 47 de filme, genul docudrama, iar aceste scenarii sunt proiecte cinematografice care își așteaptă producătorul.” (redacția Editura Scriitorilor)

Nota redacției

Unul dintre scenarii, „Nemuritoarele” are la bază volumul 118 al scriitorului și cineastului, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, Grid Modorcea (dr. în arte), dedicată gemenelor Mihaela & Gabriele Modorcea (membri formației pop-rock Indiggo Twins) care astăzi, pe 7 iunie 2024 sărbătoresc 38 de ani de viață.

Rezumat. A fost odată ca niciodată o femeie frumoasă, pe nume Bendis, dintr-un sat dacic din apropiere de Sarmizegetusa (Munții Orăștiei), care era iscusită în tragerea cu arcul și-și folosea talentul pentru a vâna și a dărui vânatul ei sătenilor. Casa ei era frumos îngrjită, sătenii o respectau, dar regretau că trăiește singură, nu are bărbat, nici copii. Și Bendis se gândea la acest lucru, mai ales că anii treceau și ea simțea nevoia unei familii. Acest gând a devenit apăsător când satul a fost atacat de agatârși, un neam scitic, care făcea adesea incursiuni în zona lor, pentru a-i jefui. Imaginea satului făcut scrum, o determină pe Bendis să meragă la Sanctuarul de la Sarmizegetusa și să-l implore pe Zalmoxe să-i dea un copil, cu sânge nemuritor, să o apere pe ea și să apere satul de invaziile triburilor învecinate (moesi, agatârși, iliri, sciți, sarmați). Prin glasul Marelui Preot, Bendis află că Zalmoxe i-a ascultat ruga și o vizită a lui îi va împlini dorința. Bendis merge acasă și-l așteaptă pe zeu. Într-o noapte, Zalmoxe coboară din cer sub formă de raze, precum Zeus care s-a împreunat cu Danae sub forma unei ploi de aur. Timpul trece și Bendis naște nu un băiat, cum i-a fost ruga, ci două fete gemene, pe care le botează Sarmis (de la Sarmizegetusa) și Zalmis (de la Zalmoxe).

Tis the month of Charlie Chaplin. Watch the comedy genius come to life in our original song & dance Live show – Indiggo Twins & cele mai plăcute momente cu formația de pop-rock Indiggo Twins (Mihaela și Gabriela Modorcea, gemenele scriitorului și cineastului român Grid Modorcea, corespondent permanent al Jurnalul Bucureştiului la New York)

Deci Sarmis și Zalmis sunt fiicele lui Zalmoxis. Au puteri nemuritoare, dovadă că vor crește ca în basme, într-o zi, cât alții într-un an. Mama sa le este călăuză în toate. Și le învață să tragă cu arcul și să lupte. Și să se roage la Templul pe care sătenii i l-au înălțat ei în pădure, numind-o Zeița vânătorii și a farmecelor, pentru binele pe care îl face satului. Viața lui Sarmis și Zalmis se desfășoară în contact permanent cu viața satului, cu obiceiurile dacice, la care iau parte. Vitejia lor iese în evidență atunci când are loc un atac al sciților asupra satului. Deși sunt încă adolescente, ele au un rol decisiv în respingerea atacului scit. Pentru a-și cunoaște mai bine dușmanii, Sarmis și Zalmis merg la școala dacică de la Sanctuarul cetății, unde Învățătorul dacilor, Inochetix, le predă elevilor săi lecții legate de istoria dacilor și a vecinilor lor. Tot aici, ele învață să citească și să scrie.

For Your Valentine (Corespondență de la formația de pop-rock Indiggo Twins – Mihaela și Gabriela Modorcea, gemenele scriitorului și cineastului român Grid Modorcea, corespondent permanent al Jurnalul Bucureştiului la New York)

Un nou atac barbar, al sarmaților, duce la un război condus de Sarmis și Zalmis, care se terimnă cu amiliarea sarmaților de către Dacia. Vitejia lor ajunge la urechea lui Decebal, care le cheamă la curtea sa, la celebrul Palat al lui Decebal de la Dunăre, unde o cunosc și pe Dochia, fata lui Decebal, cea de care se va îndrăgosti Traian. Decebal le mulțumește Nemuritoarelor pentru curajul lor și le face un dar. De fapt, e darul Meșterului Branc, cel mai mare meșter al Daciei, care le-a reprezentat pe Sarmis și Zalmis într-o sculptură andosată. Decebal îl roagă pe meșter, care a avut un mare rol în crearea stilului murus dacicus, să le prezinte fetelor cetățile dacice.

Meșterul Branc le duce pe Munții Orășiei și le arată toate cetățile, apoi le inițiază în religia dacică, le explică sanctuarele, pentru că ele de acum înainte vor fi aici ca acasă, fiindcă Decebal le-a luat sub aripa sa, mergând la orice război cu ele alături. Așa cum se întâmplă și la prima mare invazie romană condusă de generalul Fuscus. Dar la Tapae, dacii zdrobesc aramta romană, un rol decisiv având vitejia lui Sarmis și Zalmis, care, ajutate de razele lui Zalmoxe, au făcut minuni. Stilul lor de luptă este inimitabil, stau spate în spate, se rotesc, ca în dansul dacic „Învârtita”, și slobozesc săgețile din arc ca niște raze (lasere) cu o viteză nemaipomenită. Când sunt copleșite de dușmani, atunci când aceștia le atacă din toate părțile, ele dispar, iar ei se ucid între ei.

Împăratul gol (Corespondență de la scriitorul și cineastul Grid Modorcea, Dr. în Arte) cu „You’ll Love Again” (corespondeță de Indiggo Twins – Mihaela & Gabriela Modorcea de la New York)

La bătălia de la Tapae, Sarmis și Zalmis au făcut mulți prizonieri romani și l-au ucis pe generalul Fuscus, al cărui cap a fost pus într-un par al cetății lui Decebal.  Se încheie o pace între daci și romani, în care schimbul de experiență este permis, inclusiv între instructori militari. Însă e o pace rușinoasă pentru romani. Ei au fost zdrobiți la Tapae și noul împărat roman, Traian, visează răzbunarea. El cheamă doi supuși de-ai săi, cărora le încredințează misiunea de a le lichida pe Sarmis și Zalmis. Sarmis și Zalmis și-au deschis o școală de luptă, unde predau lecții tinerilor daci, îi învață să tragă cu arcul, să călărească sau să se lupte cu sabia dacică, scurtă și încovoiată ca o seceră.

Parabola păcatului (Corespondență de la scriitorul și cineastul Grid Modorcea, Dr. în Arte) cu „Praise your name” & „The star of Christ” (Indiggo Twins – Mihaela & Gabriela Modorcea de la New York)

Aici apar cei doi tineri romani, care le văd și le recunosc de la Tapae, unde au luptat și ei. Misiunea lor e grea, armistițiul nu le permite nici un act războinic, altfel vor fi uciși, fiindcă dacii stau mereu cu ochii pe ei. Plus că la fiecare loc pe care îl vizitează sunt nevoiți să predea armele. De aceea, tinerii ucigași își propun să le cucerească pe fete, să le afle taina nemuririi și să le ucidă când s-o ivi un moment prielnic. Așa că acum fac cunoștință, se prezintă ca frații gemeni, Romulus și Remus, fiii senatorului roman Egretus. Între cei patru tineri se leagă relații frumoase pe bază de cultură. Dar Romulus și Remus se îndrăgostesc de fete. În ei se dă acum această luptă interioară puternică, căci se află între datorie și inimă, între misiunea de a le ucide pe fete și iubirea care crește în inima lor. Sarmis și Zalmis le demonstrează că dacii sunt mai vechi ca romanii, că au o limbă asemănătoare cu Latina, dar cu miez vedic, cu origine sanscrită, că au o cilivizație putenică, și-i invită pe Romulus și Remus în diferite locuri ale regatului dac, pentru a le arăta aurul dacic din Munții Apuseni, pe care îl jinduiesc toți, în frunte cu romanii, le arată scrierea dacică (la Tărtăria), vechimea urmelor umane (Bugiulești), arta dacică (la Cucuteni și Hamangia). Ele se dovedesc bune cunoscătore ale obiceiurilor dacilor, de azi și din trecut. La început, Romulus și Remus sunt zeflemitori, au un aer de încrezuți, dar treptat ei ajung să admire știința celor două fete și se îndrăgostesc de ele. Mai ales când îi învață jocurile „Învărtita” și „Călușarii”.

Vina ancestrală (Corespondență de la scriitorul și cineastul Grid Modorcea, Dr. în Arte) cu „Ride with Me” (Indiggo Twins – Mihaela & Gabriela Modorcea de la New York)

Dar pe întreg acest parcurs al inițierii dacice, între Romulus, Remus și fete apar mereu conflicte, contraziceri și chiar răfuieli. Inițierea este plină de invidie și de dramatism, fiindcă dedublarea lui Romulus și Remus este tot mai vizibilă. Dovadă că Sarmis, care a simțit că ei pun ceva la cale, dispare în sorbul de la Bugiulești, considerat axis mundi, centrul lumii. Nici Zalmis nu se simte în apele ei, după ce surprinde o îmbrățișare erotică între cei doi băieți, ba află că viața lor la Roma nu e tocmai curată. Și Sarmis deduce că Romulus are o iubită/soție la Roma. Nu e nimic clar, de aceea acceptă invitația lui Romulus și Remus de a vizita Roma. Într-adevăr, drept mulțumire pentru această inițiere în civilizația dacică, Romulus și Remus le invită pe Nemuritoare la Roma, să cunoscă și ele civilizația romană. Și se gândesc că acolo, acasă la ei, va fi mai ușor să le lichideze. Vor găsi momentul prielnic pe care îl caută, deși ele le-au spus că nu pot fi ucise de mâna unui muritor. Aici, la Roma, le duc la Forumul roman, la Colosseum, în toate locurile renumite ale Romei antice. Băieții le mai fac o surpriză, le invită la Colosseum, unde are loc un spectacol de gladiatori, protagoniști fiind gladiatorii daci. Apoi merg la Atelierul lui Apolodor din Damasc, unde văd tot laboratorul marelui architect, care a lăsat urme de neșters în istoria romană, dar și a daco-romanilor, cum este podul de la Dunăre, castrul și termele de la Drobeta.

The Indiggo Twins Unveil Video for „I Will Love You Forever”. Formația de pop-rock Indiggo Twins – Mihaela & Gabriela Modorcea (gemenele scriitorului și cineastului român Grid Modorcea, corespondent permanent al Jurnalul Bucureştiului la New York) partener cultural al Jurnalului Bucureștiului

Dar cel mai mult tinerii romani le duc în locurile unde romanii petrec și duc o viața de orgii gurmande și sexuale, ca în „Satyricon”. Zeul lor suprem este Priapus, zeul sexualității. Obiceiurile sexuale ale romanilor sunt prezentate în legătură cu cele ale tracilor și altor popoare ale timpului. Romulus și Remus le invită pe Sarmis și Zalmis și la ei acasă, unde tatăl lor, senatorul Egretus, consiler al lui Traian privind artele, cu soția lui, Julia, le-au pregătit o masă imperială, tipic romană, apoi un spectacol de teatru, în care se joacă o piesă de Plaut. Și Sarmis și Zalmis le arată dansurile și cântecele lor specifice. Fetele descoperă Biblioteca lui Egretus, unde văd multe papirusuri legate de Dacia. Sarmis surprinde într-o cameră un conflict al lui Romulus cu o femeie, din care deduce că ar fi soția lui. Femeia, când o vede pe Sarmis, sare la ea cu un pumnal, dar Sarmis se apără cu vioiciune și pumnalul capătă un sens invers, ucigând-o pe femeie. Toată lumea se alarmează. Iese un conflict între Romulus, Remus și fete. Apar și gărzile casei. Și slujtorii înarmați cu cuțite, tigăi și furculițe. Sarmis și Zalmis reușesc să plece, apelând la razele lui Zalmoxe și făcându-se nevăzute din fața atacatorilor.

Dar tot acest dialog cultural, dintre două civilizații atât de deosebite, este intrerupt brusc de primul război daco-roman, din 101. Cu toată vitejia dacilor, romanii ies învingători. Condițiile impuse de Traian la dorința de pace a lui Decebal sunt umilitoare. Dar Decebal nu va respecta aceste condiții și se pregătește de un nou război. Însă nu mai găsește aliați. Ba iazigii se aliază cu romanii și se dovedesc foarte periclioși, făcând incursiuni în Dacia, venind dinspre Tisa. Decebal le trimite pe Sarmis și Zalmis să facă ordine, să lupte cu ei. Sarmis și Zalmis se dovedesc nemilose și îi alungă. Traian află și trimite imediat în luptă o trupă condusă de Romulus și Remus. Are loc o înfruntare între Nemuritoare și gemenii romani. Natura încremenește. Însuși vulturul ceresc rămâne suspendat. Lupta este epuizantă, dar Sarmis și Zalmis sunt iuți (au în ele „iuțirea de sine”, calitate specifică poporului dac), au mișcări fulgerătoare. Romulus și Remus sunt uciși. Zalmis le pune un bulgăre de pământ în pumni, semn al iubirii lor, al trecerii dacice din ființă în neființă.

E un moment de răscruce pentru Dacia. Traian se pregătește de o nouă invazie. Marele Preot cere ritualul sacrificilui, în care cel mai viteaz dintre daci să fie trims la Zalmoxe, să ceară ajutor. Dar sunt doi viteji, sunt Nemuritoarele, Sarmis și Zalmis. Bendis o alege pe Sarmis. Are loc sacrificiul, dar Zalmis se apropie de sora ei moartă, îi ia mâna și o duce la piept. O energie supraomenească se declanșează din pieptul ei care o învie pe Sarmis și amândouă se înalță la cer, formând cu trupul lor semnul crucii. În același timp, năluca Dochia, care a fost tot timpul un lait motiv al ielelor, apare la locul sacrificiului și se transformă în stană de piatră, drept răspuns la cererea lui Traian de-a-i fi soție.  Zalmoxis apare în crucea făcută de Sarmis și Zalmis sub chipul lui Hristos. Un „om și zeu” devine „om și Dumnezeu”. Cineva din mulțimea dacilor prezentă la sacrificiu își face timid o cruce. Dacii preiau semnul crucii unul de la altul. O nouă civilizație se naște din Dacia Phoenix, lumea creștină. Pe stana de piatră apare consemnat războiul de la 105-106, care se termină cu ștergerea de pe fața pământului a cetății Sarmizegetusa și a celorlalte cetăți dacice. Columna lui Traian. Scene de luptă dintre daci și romani. Scena sinuciderii lui Decebal. Zeul Danubius.

Notă. Scenariul prezintă conflictul dintre două civilizații deosebite, una creată de o țară mică, dar veche (dacii socoteau anii de la facerea lumii, anul 5508), cealaltă fiind opera unui imperiu, care își socotea vechimea de la întemeierea Romei (753 î. H.). Acest conflict este reprezentat ficțional prin cele două perechi gemelare antagoniste: Sarmis-Zalmis și Romulus-Remus. Istoria omenirii este plină de mari conflicte între țări mici și imperii. O pildă actuală este conflictul dintre Iran și Statele Unite. Dar modelul rămâne cel homeric, lupta dintre Troia și Împeriul Grec, ilustrată magistral în filmul Troy. Sceanriul conține o Addenda în care sunt transcrise, acolo unde este cazul, citatele autorilor antici despre acest conflict.

Grid Modorcea (Scriitor și cineast, dr. în Arte, cel mai prolific autor român în viață, membru în Staff al Jurnalul Bucureștiului) 

Articole asociate

„Am trăit prea mult?” Evenimentul Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”) – 80 la Galeria de Artă „Kulterra” din București. Polihistorii Sophianici

In memoriam Profesorul universitar – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea II” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice” („atom – social”, „robot – uman”)

Dreptul la replică. „Lumea II” a marelui intelectual român Grid Modorcea (Dr. în Arte, scriitorul cu cea mai vastă și completă operă religioasă din cultura română, „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului). La mulți ani cu gemenele Mihaela & Gabriela Modorcea (Indiggo Twins)

„Vânturarița. O nouă geneză – Pelerinaj în Rai”, a 124-a carte a marelui intelectual contemporan Grid Modorcea (scriitorul cu cea mai vastă și completă operă religioasă din cultura română), „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Un altfel de București. „Dicționar Utopic” – a 123-a carte a marelui intelectual Grid Modorcea (Dr. în arte, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Istoria artei ca un roman – „Vizitatorul” (roman) cel de-al 122-lea volum al marelui intelectual Grid Modorcea (Dr. în arte, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață), corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea (membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului): „Întâlnire istorică cu profesorul universitar Pascal Bruckner (filosof, romancier și eseist francez)” și lansarea noului volum „Umorul involuntar” (cel de-al 121-lea al lui Grid Modorcea, cel mai prolific autor român în viață)

Lansarea cărții „Istoria literaturii neînregimentate” – cel de-al 120-lea volum al scriitorului și cineastului Grid Modorcea (Dr. în Arte – SUA, New York, corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului) de către Fundația Culturală „Șansă & Egalitate”

Nota redacției

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…