Acasă Avocat - Jurisprudență Articol juridic trilingv. H1 – Avocat specializat în constructii. Autorizările de construire...

Articol juridic trilingv. H1 – Avocat specializat în constructii. Autorizările de construire pentru locuințe, pe un trend ascendent în România. H2 – Avocați imobiliare. Obținerea autorizației de construcție în România (H1 – Construction attorney in Romania. Building permits for residential housing on an upward trend in Romania. H2 – Real Estate lawyer in Romania. How to obtain a construction authorization in Romania?/H1 – Avocat en droit de la construction en Roumanie. Les autorisations de construire pour les logements résidentiels en forte augmentation en Roumanie. H2 – Avocat en droit immobilier en Roumanie. Comment obtenir une autorisation de construire en Roumanie ?) de la partenerul nostru Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!  Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
– Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

În 2024, domeniul imobiliar și al construcțiilor experimentează o creștere semnificativă în ceea ce privește numărul de autorizații de construcții și implicit tendințele de dezvoltare urbană în România. Legiuitorul a stabilit un cadrul legal de strictă interpretare, procedura de obținere autorizație de construcție fiind reglementată de Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Institutul Național de Statistică a înregistrat creșteri substanțiale în rândul numărului de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale față de anul precedent. Prezentul articol analizează efectul pe care îl are această tendință ascendentă asupra dezvoltării urbane, modalitatea de obținere autorizații de construcții, ce acte autorizație de construcție și aprobări construcție casă sunt necesare, precum și sancțiunile prevăzute de Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este o societate de avocați imobiliare cu experiență vastă în domeniul de imobiliare și construcții și recomandă apelarea la serviciile unui avocat construcții sau avocat litigii imobiliare care poate asista un dezvoltator imobiliar în orice proiect de dezvoltare urbană, precum și în situațiile litigioase complexe care pot apărea în practică.

Avocat litigii imobiliare. Un trend ascendent în România în rândul autorizațiilor de construcție

În luna octombrie 2024, Institutul Național de Statistică a realizat un studiu cu privire la eliberare autorizații de construcții în ultimul an, respectiv din luna septembrie 2023 până în luna septembrie 2024. Conform statisticii, s-a înregistrat o majorare în cuantum de 3,3% în rândul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale din 2023 până în 2024. De asemenea, există un trend ascendent în ceea ce privește autorizațiile de construire inclusiv în luna septembrie 2024 în comparație cu luna august 2024, respectiv o majorare de 3,9%. Aceste date reflectă nevoia de urbanizare continuă a societății, fiind influențată și de creșterea accelerată a valorii proprietăților în România. Este recomandat ca un dezvoltator imobiliar să apeleze la un avocat construcții ilegale sau un avocat due diligence în cazul în care urmărește dezvoltarea de proiecte imobiliare sau construcții, astfel încât să existe siguranța că toți pașii prevăzuți pentru aprobări construcție casă au fost parcurși conform dispozițiilor din Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Avocați imobiliare. Aprobări construcție casă în România

Așa cum am menționat anterior, cadrul legal ce stabilește obligațiile în materie de imobiliare și construcții este reprezentat de Legea 50 din 1991. Potrivit acestor dispoziții, în România, lucrările de construcții se pot executa de către un dezvoltator imobiliar doar pe bază de autorizație de construcție emisă la solicitarea titularului dreptului real asupra unui imobil identificat prin număr cadastral, reprezentând actul final prin care administrația publică aprobă executarea construcției. În privința autorizării lucrărilor de construcții, se va întocmi dosarul cu acte autorizație de construcție și se va depune la autoritatea administrației publice competente. Un avocat due diligence sau un avocat construcții vă poate asista în procedura de obținere autorizații de construcții, în special în ceea ce privește întocmirea dosarului de acte autorizație de construcție și efectuarea unei analize cu privire la potențialele riscuri ascunse.

Avocat construcții ilegale. Sancțiuni privitoare la încălcarea dispozițiilor legale

Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prevede o serie de sancțiuni în cazul încălcării regulilor de executare a lucrărilor de construcții. Astfel, anumite fapte sunt considerate infracțiuni sau contravenții, după caz. În privința primei categorii, reprezintă infracțiuni fapte precum executarea fără autorizaţie de construcție, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora, întocmirea ori semnarea documentaţiilor tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate. În materie de contravenții, amintim executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie de construcție a lucrărilor, împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, neanunţarea datei începerii lucrărilor de construcţii autorizate etc. Pentru sancțiunile menționate anterior, legiuitorul a prevăzut pedeapsa închisorii sau amenzii, în funcție de natura sancțiunii. Un avocat construcții ilegale sau un avocat litigii imobiliare din cadrul echipei noastre vă poate oferi asistență juridică de cea mai înaltă calitate în gestionarea proiectelor imobiliare și de construcții din punct de vedere al obținerii de autorizații de construcții și implementarea unor strategii eficiente adaptate fiecărei situații complexe în parte.

„Apelarea la serviciile unor avocați imobiliare nu reprezintă doar o măsură de siguranță, ci și o măsură de eficientizare a procedurii de obținere de autorizații de construcții, întrucât un avocat construcții vă poate ghida în privința tuturor etapelor de aprobare a lucrărilor de construcții”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații are o vastă experiență în domeniul de imobiliare și construcții, iar un avocat due diligence sau un avocat construcții din cadrul acesteia vă poate asista în parcurgerea întregului proces de aprobări construcție casă. Vă invităm să ne contactați accesând formularul de pe site-ul nostru. În concluzie, studiul realizat de Institutul Național de Statistică denotă interesul dezvoltatorilor imobiliari în realizarea de lucrări de construcții, observându-se creșteri semnificative în cererile pentru proprietăți rezidențiale. Fiind un domeniu în plină dezvoltare, Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la avocați imobiliare întrucât expertiza și cunoștințele aprofundate ale unui specialist în domeniu contribuie la facilitarea obținerii de autorizații de construcții, oferind asistență juridică în orice problemă complexă de drept imobiliar și construcții.

Notă. Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution

English version

In 2024, the real estate and construction sectors in Romania are experiencing significant growth in the number of building permits in Romania issued, reflecting upward trends in urban development. Legislators have established a strictly interpreted legal framework, with the process of obtaining building permits in Romania regulated by Law 50 of 1991 on the Authorization of Construction Works in Romania. The National Institute of Statistics has reported substantial increases in the number of residential building permits in Romania compared to the previous year. This article analyzes the impact of this upward trend on urban development, the procedure for obtaining construction authorizations in Romania, the necessary construction authorization documents and approvals, as well as the penalties outlined by Law 50 of 1991 on the Authorization of Construction Works in Romania. The Romanian law firm Pavel, Mărgărit and Associates is a law firm with property dispute solicitors in Romania with extensive experience in real estate and construction matters. We recommend seeking the services of a real estate litigation lawyer in Romania,or a construction lawyer in Romania to assist developers in any urban development project, as well as in complex construction disputes in Romania that may arise.

Real Estate litigation lawyer in Romania. An upward trend in building permits in Romania

In October 2024, the National Institute of Statistics conducted a study on building permits issued over the past year, from September 2023 to September 2024. According to the statistics, there was an increase of 3.3% in residential building permits in Romania from 2023 to 2024. Additionally, there was an upward trend in the number of building permits in Romania issued in September 2024 compared to August 2024, with an increase of 3.9%. These figures reflect the continued need for urbanization, also influenced by the accelerated increase in property values in Romania. It is recommended that a real estate developer in Romania seeks advice from a real estate lawyer in Romania or due diligence lawyer in Romania to ensure all necessary steps for obtaining house construction approvals are completed in accordance with the provisions of Law 50 of 1991 on the Authorization of Construction Works in Romania.

Construction lawyer in Romania. Construction authorization in Romania

As previously mentioned, the legal framework governing obligations in real estate and construction is defined by Law 50 of 1991. According to these provisions, in Romania, construction works in Romania can only be carried out by a real estate developer in Romania based on a building permit issued upon the request of the rightful property owner, identified by a cadastral number. This permit represents the final document by which the public administration approves the execution of the construction. In terms of construction authorizations in Romania, a file containing the necessary authorization documents must be prepared and submitted to the relevant public administration authority. A due diligence lawyer in Romania or a construction attorney in Romania can assist in the process of obtaining building permits in Romania, especially regarding the preparation of the required documentation and analysis of potential hidden risks or any construction disputes in Romania that a real estate developer in Romania may experience.

Property dispute solicitors in Romania. Sanctions for violating legal provisions

Law 50 of 1991 on the Authorization of Construction Works in Romania outlines various penalties for violating construction execution rules. Certain acts are classified as either criminal offenses or contraventions, depending on the case. Examples of criminal offenses include executing construction works in Romania without a permit, continuing works after being ordered to stop, or preparing or signing technical documentation required for construction authorizations in Romania in fields other than those certified. Contraventions include the execution or demolition of works, in whole or in part, without a permit, obstructing or avoiding inspections, and failing to notify authorities of the commencement of authorized construction works in Romania. The penalties for these violations may include imprisonment or fines, depending on the nature of the offense. A real estate lawyer in Romania or due diligence lawyer in Romania from our firm can provide high-quality legal assistance in managing real estate and construction projects, focusing on obtaining building permits in Romania and implementing effective strategies tailored to each complex situation or any other real estate issue in Romania that may arise.

„Consulting a real estate litigation lawyer in Romania is not just a precautionary measure for preventing a real estate issue in Romania, but also a way to streamline the process of obtaining construction authorizations in Romania, as a construction lawyer in Romania can guide you through all the steps required for construction work approvals,” stated Dr. Radu Pavel, the Managing Partner of the Romanian law firm Pavel, Mărgărit and Associates. The Romanian law firm Pavel, Mărgărit and Associates has extensive experience in real estate and construction law, and a due diligence laywer in Romania or a construction attorney in Romania from the firm can assist you throughout the entire process of obtaining construction authorizations in Romania or in potential construction disputes in Romania. We invite you to contact us through the form on our website. In conclusion, the study conducted by the National Institute of Statistics demonstrates the growing interest of real estate developers in Romania in undertaking construction projects, with significant increases in demand for residential properties observed. As this sector continues to develop rapidly, the Romanian law firm Pavel, Mărgărit and Associates recommends contacting property dispute solicitors in Romania, as their expertise and deep knowledge in the field contribute to facilitating the process of obtaining building permits in Romania and provide legal assistance in any complex real estate issue in Romania.

Note. Pavel, Margarit and Associates Law Firm is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services. The firm’s clients include multinational and domestic companies of great magnitude. In 2024, the law firm’s success stories brought it international recognition from the most prestigious international guides and publications in the field. As a result, Pavel, Margarit and Associates Law Firm ranked 3rd in Romania in the Legal 500’s ranking of business law firms with the most relevant expertise. The law firm is internationally recognized by the IFLR 1000 Financial and Corporate 2024 guide. Additionally, Pavel, Margarit and Associates Law Firm is the only law firm in Romania recommended by the international director of Global Law Experts in London in the Dispute Resolution practice area. 

French version

En 2024, les secteurs de l’immobilier et de la construction en Roumanie connaissent une croissance significative du nombre de permis de construire en Roumanie délivrés, reflétant une tendance ascendante du développement urbain. Le cadre juridique, strictement interprété, est régulé par la Loi 50 de 1991 relative à l’autorisation des travaux de construction en Roumanie. L’Institut National de Statistique a rapporté une augmentation substantielle du nombre de permis de construire pour les bâtiments résidentiels en Roumanie par rapport à l’année précédente. Cet article analyse l’impact de cette tendance sur le développement urbain, la procédure d’obtention des autorisations de construire en Roumanie, les documents nécessaires, ainsi que les sanctions prévues par la Loi 50 de 1991. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés, spécialisé dans les litiges immobiliers en Roumanie, dispose d’une vaste expérience dans le domaine de l’immobilier et de la construction. Nous recommandons de faire appel à un avocat en contentieux immobilier en Roumanie ou à un avocat en droit de la construction en Roumanie pour assister les promoteurs dans leurs projets de développement urbain, ainsi que dans les litiges complexes de construction pouvant survenir.

Avocat en contentieux immobilier en Roumanie. Une tendance ascendante des permis de construire en Roumanie

En octobre 2024, l’Institut National de Statistique a réalisé une étude sur les permis de construire délivrés au cours de l’année écoulée, de septembre 2023 à septembre 2024. Selon les statistiques, une augmentation de 3,3 % a été enregistrée pour les permis de construire résidentiels en Roumanie entre 2023 et 2024. De plus, une hausse de 3,9 % a été observée en septembre 2024 par rapport à août 2024. Ces chiffres montrent la nécessité continue d’urbanisation, influencée également par l’augmentation rapide de la valeur des propriétés en Roumanie. Il est conseillé aux promoteurs immobiliers de consulter un avocat en droit immobilier ou un avocat en due diligence en Roumanie pour s’assurer que toutes les étapes nécessaires à l’obtention des approbations pour la construction de maisons sont conformes aux dispositions de la Loi 50 de 1991.

Avocat en droit de la construction en Roumanie. Autorisations de construction en Roumanie

Comme mentionné précédemment, le cadre légal régissant les obligations en matière d’immobilier et de construction est défini par la Loi 50 de 1991. En vertu de ces dispositions, les travaux de construction en Roumanie ne peuvent être réalisés que par un promoteur immobilier en Roumanie sur la base d’un permis de construire délivré à la demande du propriétaire, identifié par un numéro cadastral. Ce permis constitue le document final par lequel l’administration publique approuve l’exécution des travaux. En matière d’autorisations de construire en Roumanie, un dossier de demande comprenant les documents requis doit être préparé et déposé auprès de l’autorité administrative compétente. Un avocat en due diligence en Roumanie ou un avocat en droit de la construction en Roumanie peut assister dans l’obtention des permis de construire, en Roumanie en particulier pour la préparation des documents nécessaires et l’analyse des risques potentiels cachés ou des litiges de construction en Roumaine que le promoteur pourrait rencontrer.

Avocat en litiges immobiliers en Roumanie. Sanctions pour non-respect des dispositions légales

La Loi 50 de 1991 prévoit diverses sanctions en cas de violation des règles d’exécution des travaux de construction en Roumanie. Certaines infractions sont classées comme délits ou contraventions, selon le cas. Les délits incluent la réalisation de travaux sans permis, la poursuite des travaux après un ordre d’arrêt, ou la préparation de documents techniques dans des spécialités non certifiées. Les contraventions comprennent l’exécution ou la démolition des travaux sans permis, l’entrave aux inspections, et l’omission de déclarer le début des travaux autorisés. Les sanctions peuvent inclure des peines d’emprisonnement ou des amendes, selon la nature de l’infraction. Un avocat en droit immobilier en Roumanie ou avocat en due diligence en Roumanie de notre cabinet peut fournir une assistance juridique de haute qualité dans la gestion des projets immobiliers et de construction, en se concentrant sur l’obtention des permis de construire et la mise en œuvre de stratégies adaptées à chaque situation complexe. „Faire appel à un avocat en contentieux immobilier en Roumanie n’est pas seulement une mesure de précaution, mais également un moyen d’optimiser le processus d’obtention des autorisations de construire en Roumaie, car un avocat en droit de la construction peut vous guider à travers toutes les étapes nécessaires à l’approbation des travaux”, a déclaré Dr. Radu Pavel, Associé Gérant du cabinet d’avocats Pavel, Mărgărit et Associés.

Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés dispose d’une vaste expérience en droit immobilier et de la construction. Un avocat en due diligence en Roumanie ou un avocat en droit de la construction en Roumanie de notre équipe peut vous accompagner tout au long du processus d’obtention des autorisations de construire en Roumanie et en cas de litiges de construction éventuels. Nous vous invitons à nous contacter via le formulaire disponible sur notre site web. L’étude réalisée par l’Institut National de Statistique met en évidence l’intérêt croissant des promoteurs immobiliers en Roumanie pour les projets de construction, avec une demande accrue pour les propriétés résidentielles. Alors que ce secteur continue de se développer rapidement, le cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés recommande de faire appel à des avocats spécialisés en litiges immobiliers, dont l’expertise approfondie contribue à faciliter l’obtention des permis de construire et à fournir une assistance juridique dans les questions complexes de droit immobilier.

Note. Le cabinet d’avocats Pavel, Mărgărit et Associés est l’un des meilleurs cabinets en Roumanie, offrant des services juridiques de haute qualité. Parmi ses clients figurent des entreprises multinationales et locales de grande envergure. En 2024, les succès du cabinet lui ont valu une reconnaissance internationale des guides et publications les plus prestigieux. Le cabinet s’est classé 3e en Roumanie dans le classement de Legal 500 pour le droit des affaires. Il est également reconnu par le guide IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De plus, Pavel, Mărgărit et Associés est le seul cabinet recommandé par le répertoire international Global Law Experts de Londres pour la résolution des litiges.

Articole asociate

Material juridic trilingv. Răspunderea civilă contractuală în cadrul unui litigiu în construcții în România (Action in contractual civil legal liability in a construction dispute in Romania/Action en responsabilité civile contractuelle dans un litige de construction en Roumanie) de la partenerul nostru Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații

Articol juridic trilingv. Litigii ale cumpărătorilor în relația cu dezvoltatorii imobiliari din România (Real estate litigation with developers in Romania/Litiges immobiliers avec les promoteurs en Roumanie) de la partenerul nostru Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații

Articol juridic trilingv. Avocat drept imobiliar. Dreptul de proprietate în România (h1). Care sunt modurile de dobândire a dreptului de proprietate în Rmomânia? (h2) [Real Estate Law Fir. Property right in Romania (h1). What are the ways of acquiring ownership of real estate in Romania? (h2)/Avocat en droit immobilier. Droits de propriété en Roumanie (h1). Quels sont les moyens d’acquérir des droits de propriété en Roumanie? (h2)] de la partenerul nostru societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații

Articol juridic trilingv. Litigii privind revendicarea imobilelor naționalizate în România (Disputes regarding the reclaim of nationalized property in Romania/Litiges concernant la revendication de bâtiments nationalisés en Roumanie) de la partenerul nostru Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații  

Articol juridic trilingv. Alternative legale pentru cumpărătorii de apartamente nordis. Opțiuni și soluții (Legal alternatives for nordis apartments buyers in Romania Options and solutions/Alternatives juridiques pour les acheteurs d’appartements Nordis en Roumanie. Options et solutions) de la partenerul nostru Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații

Notă. Toate articolele Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)

Lucrare (carte) de mare anvergură consacrată marilor și tradiționalelor concursuri de admitere (la matematici și științe fizice) în școlile superioare franceze de înalte studii inginerești (GEIPI – Polytech, Advance, Avenir și Puissance Alpha, 2020 – 2024). Les Grands Concours classiques des „Grandes Ecoles” d’ingenieurs (GEIPI – Polytech, Advance, Avenir et Puissance Apha). Maths – Sciences physiques (2000-2024)

  • Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.

Dramaturgul brașovean modern, trilingv Elise Wilk – „o voce esențială în peisajul teatral românesc și internațional” cu Jurnalul Bucureștiului, publicație cultural – educațională și științifică franco – română, agreată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu-Cristian Dinică)

Agresorii sexuali nemonitorizați – O amenințare pentru comunitate. Contribuția OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite) într-o serie de dosare criminale sexuale în spațiul francofon european (Corespondenţă de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al OADO, partener al Jurnalul Bucureștiului, publicație cultural – educațională și de cercetare în științe socio – judiciare franco – română, agreată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe). „Fără 6 mile” (cea mai spectaculoasă încercare de evadare de sub regimul Ceaușescu) difuzat de TVR (partenerul al Jurnalul Bucureștiului)

„Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano-Română din Baden-Baden – 2024” (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului)

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de înățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiectele de concurs (Modelizare matematică) – 2024 pentru doctori în științe (matematice)

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’ Agrégation” din anii 2017 – 2023

Corrigé du „Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Soluții & Raportul Juriului pentru Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’Agrégation” din anii 2017 – 2023

  • Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

  • Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…