Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Comunicat OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului): Melodia „Macarena” – un mesaj...

Comunicat OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului): Melodia „Macarena” – un mesaj feminist înconjurat de controverse (Corespondență de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi președinte – fondator al OADO – Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite, partener al Jurnalului Bucureștiului)

614
0

Recent lansată de către cântăreața de muzică trap Erika Isac, melodia „Macarena” a stârnit o dezbatere aprinsă în mediul online și subiectul unor emisiuni de televiziune și podcasturi. Cu versuri ce abordează subiecte precum misoginismul și provocările cu care se confruntă femeile în societate, piesa a stârnit controverse primind atât susținere, cât și critici din cauza limbajului vulgar folosit. Textul melodiei oferă o perspectivă asupra atitudinilor negative ale unor reprezentanți ai sexului opus, evidențiind pericolele la care sunt expuse femeile. Erika adoptă un limbaj direct și uneori obscen pentru a sublinia problemele societății, atrăgându-și atât admiratori, cât și blamare pentru abordarea sa provocatoare.

Cu toate că folosește un limbaj foarte dur, melodia a generat empatie online și a declanșat o mișcare similară cu #MeToo, în care femeile împărtășesc experiențe legate de hărțuire și violență sexuală. Artista afirmă că își propune să evidențieze problemele cu care se confruntă femeile și să le ofere un glas celor care se simt ignorate. Sunt susținători care văd în „Macarena” o formă de exprimare curajoasă si necesară, dar criticii au condamnat limbajul folosit, comparându-l cu cel prezent în melodiile altor trupe controversate în special din mișcarea habotnică din hip-hopul romanesc. În ciuda controverselor, melodia a declanșat discuții aprinse privind drepturile femeilor şi atitudinea de ostilitate sau de dispreț față de femei.. Anumiți politicieni au susținut mesajul feminist al melodiei, pe când alții au respins limbajul obscen. Se pare că reacțiile politicienilor reflectă chiar diviziunile din societate, dar susținerea pentru „Macarena” nu aduce cu sine ceva beneficii electorale. Melodia nu este doar o piesă muzicală, ci și un manifest agresiv care nu se rezumă doar la provocările întâmpinate de femei în societate, ci explorează și aspecte legate de drepturile omului. Versurile atrag atenția asupra problemelor precum misoginismul, abuzurile și pericolele cu care femeile se confruntă în diverse situații.

Cântăreața aduce în discuție stereotipurile de gen, și comportamentele abuzive, subliniind necesitatea de a combate aceste probleme pentru a asigura un mediu sigur și egal pentru femei. În ciuda limbajului colorat, mesajul melodiei își propune să aducă în prim-plan problemele profunde care afectează drepturile și siguranța femeilor. „Macarena”, cu o abordare directă și fără menajamente, se înscrie într-un curent de exprimare artistică care provoacă la reflecție și acțiune. În acest sens, melodia devine un instrument prin care se subliniază importanța respectării drepturilor omului, în special ale femeilor, necesitatea unei schimbări sociale și un apel la acțiune pentru a promova drepturile omului și egalitatea de gen în societate.

Nota redacției. Versuri-Melodia „Macarena”

Dale a tu cuerpo alegría, MacarenaDansează fetele, nu-nțeleg care-i problemaS-a trezit Mirel din Turnu MăgureleSă ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”
Care-s cu silicoane, sotto sunt prostituateAlea care n-au, de ce nu? Că sunt prea plate„Curu’ mare, țâțe mici” cum să cânți așa ceva?Nu vă place, fă, nimic, dă-vă-n pula mea„Cum să vorbești urât? Erika, ești domnișoară”Ia-te-n gură cu mine ca să vezi cât sunt de doamnăFemeia nu înjură, nu se bate, nu se futeFemeia tre’ să calce, și să spele și s-ajuteAi un copil de educat, tre’ să-l înveți să sugăCând zic „copil”, mă refer la bărbatu’ de lângă„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?”„Să ne protejeze de cine?”, exact în pula mea
Dale a tu cuerpo alegría, MacarenaDansează fetele, nu-nțeleg care-i problemaS-a trezit Mirel din Turnu MăgureleSă ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”Dale a tu cuerpo alegría, MacarenaDansează fetele, nu-nțeleg care-i problemaS-a trezit Mirel din Turnu MăgureleSă ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”
Când un bărbat și o femeie ies la primu’ dateBărbatului i-e frică să nu fie păcălit de gletSă nu cumva să nu arate fata ca în pozeFemeiei îi e frică să nu-l apuce p-ăsta psihozeSă nu-l apuce omoru’, să-l apuce violu’S-apuce să o bată, s-apuce să o-mbeteS-apuce să o fure, s-o răpească, să se certe„Fată, hai că-ți dau locație live, în caz de-orice”Nu-i normal, în morții mei, și o știți cu toțiiDați mereu vina pe victime ca idioțiiDoresc fete la orice bagabond fără rețineriSă simți cum e să nu poți proteja de alții ca tine
Dale a tu cuerpo alegría, MacarenaDansează fetele, nu-nțeleg care-i problemaS-a trezit Mirel din Turnu MăgureleSă ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”Dale a tu cuerpo alegría, MacarenaDansează fetele, nu-nțeleg care-i problemaS-a trezit Mirel din Turnu MăgureleSă ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”
Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”Să ne facă educație, „Fă, voi aveți probleme”

Cătălin Asavinei Președinte–fondator OADDR (partener al Jurnalul Bucureștiului în anchete/investigații criminale

Articole asociate

Thomas CSINTA, research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social Sciences and criminal investigative journalist (Press Attached of Organization for the Defense Human Rights – United Nations)

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului)

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra