Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Jurnal de călătorie (7) – Început de toamnă în mirifica Deltă...

Jurnal de călătorie (7) – Început de toamnă în mirifica Deltă a Dunării (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. av. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

De data aceasta  reuniunea a avut și sprijinul IPA-Secția Română, care și-a trimis unul din vicepreședinți, pe domnul Ion Melinte, comisar în cadrul I.J.P. Galați. Au avut și un invitat de la IPA Israel, doamna Pnina Shain, bună prietenă cu un român de-al nostru, evreu, Mendy, din Asckelon, bineînțeles și el polițist și membru activ al IPA Israel. Doamna Shain, o femeie destoinică, a fost militar de carieră, parașutistă și, spre final de carieră, a activat în cadrul poliției israeliene, mamă a doi copii frumoși, un băiat de 19 ani, campion la atletism, și o fată de 16 ani, liceeancă. O doamnă cu largă colaborare și apropiere de semenii ei, o ființă de care de atașezi imediat ce o cunoști. Felicitări IPA Israel pentru asemenea achiziție!

După un drum de circa 4 ore și jumătate, destul de anevoios, am ajuns la destinație, la Pensiunea de 4 margarete Danubiu, cu camere spațioase, piscină olimpică și toate cele necesare pentru a-ți petrece un sejur cât mai plăcut posibil. Gazda, o persoană distinsă, primitoare și ospitalieră, fost scafandru, la început în Institutul de marină–Secția militară.

A fost seara reîntâlnirii  cu foștii și fostele partenere din IPA-Secția Română, în special de la Regiunea 4. O seară care s-a încheiat destul de devreme, căci trebuia să fim fresh a doua zi, când urma o plimbare prin mirifica Deltă a Dunării. Și, într-adevăr, a doua zi am avut parte de o plimbare de circa 5 ore cu șalupa prin canalele Deltei, unde am putut admira flora și fauna acestui început de toamnă, pe o vreme perfectă. Lângă nuferi albi și galbeni, salcia este arborele cel mai des întâlnit. Alături de foarte mulți pescăruși, cărora le-am dat covrigei să mănânce în zborul lor nebun de cerșetori înaripați,  am văzut egrete și cormorani. Conducătorul șalupei ne spunea că anul acesta s-a aciuit în zonă o comunitate de circa 350 de flamingo roz.

Pensiunile, construite pe grindurile canalelor, erau pline de turiști dornici de pescuit, cântec și voie bună, puși pe distracție și veselie. Seara am avut bucuria să particip la cina festivă , ocazie cu care s-au dat tuturor participanților  cadouri din partea sponsorilor, iar Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)United Nations Economic and Social Council (ONU-ESCOSC), prin mine, în urma aprobării Consiliuliui Director, a acordat tuturor celor prezenți Medalia de aur, argint și bronz „Apărătorul drepturilor omului”, în funcție de ierarhiile prezente.

Am cântat, am dansat, am socializat și am băut un vin bun, în limita sportivității, cu un prieten vechi, de altfel membru de onoare al IPA-Secția Română-Regiunea 4, actorul și cântărețul extrem de iubit de publicul român, domnul Aurelian Temișan. A fost o seară de neuitat. A doua zi, după micul dejun și cafeaua de dimineață, am mers din nou în portul cu nave de croazieră, unde ne-am îmbarcat în vreo 4 șalupe, cu destinația Pădurea Caraorman.

Pentru necunoscători, care nu au ajuns încă în zona Caraorman-ului, țin neapărat să punctez câteva repere mai mult decât interesante, care merită să fie vizitate:

  • Biserica din Caraorman este cea mai veche biserică din lemn din Delta Dunării, fiind ridicată de cazaci în anul 1875. La construcție s-au folosit traverse groase de stejar, iar clopotele sunt cele originale.
  • Pădurea Caraorman este formată predominant din stejari,  cu o vechime de peste 500 de ani, aici găsindu-se cel mai mare stejar din deltă, cu o circumferință de 6 metri, dar și cel mai „longeviv” – Stejarul îngenunchiat, denumire  sugerată de ramurile care s-au întins pe pământ, unele prinzând noi rădăcini.  Se mai regăsesc și frasini, plopi și vegetație cățărătoare de tip mediteranean.
  • O mare curiozitate sunt lianele ce ating până la 25 de metri, unice în Europa, care, împreună cu vița de vie sălbatică, hameiul și curpenul, oferă pădurii un aspect subtropicală.
  • O altă curiozitate este faptul că localitatea, inclusiv pădurea, este formată din dune de nisip, deoarece, cu sute de ani în urmă, de aici s-a retras Marea Neagră. Dunele de nisip de la marginea localității, care adesea depășesc 7 metri, sunt unice în țară.
  • Pădurea adăpostește o mare varietate faunistică, cum ar fi porci mistreți, iepuri, căprioare, șacali, pisici sălbatice, cai liberi, vidre, fazani, vulturi codalbi.
  • Caii liberi, de o rezistență uimitoare la boli, foame, sete sau efort îndelungat, reprezintă o atracție de mare interes, fiind printre ultimii din Europa. Hergheliile se plimbă nestingherite prin localitate și pădure.

De data asta, deși brusc am avut parte de o vreme câinoasă, cu o ploaie măruntă și în averse, cu temperaturi de toamnă târzie, de numai 16o , am reușit să ajungem în Grint exact când s-a oprit ploaia, tocmai bine să facem excursia printre dunele de nisip stabilizate de o buruiană minune, numită cârcel. Am urcat într-o mașină de epocă, un GAZ, modificat pentru transportul persoanelor, decapotabilă, cu bănci de fier și eșapamentul pe cabina șoferului, inovație absolut necesară din cauza nisipului. Înainte să ajungem la locul faptei, ambarcațiunea noastră a avut ceva probleme la motor, motiv pentru care am acostat la un ponton de pescari, unde ne-am încălzit cu un pahar de palincă de Baia Mare. De data asta am văzut și câteva pâlcuri de pelicani, pe care nu-i văzusem în prima zi de excursie.

Cu o vizibilitate redusă din cauza prelatelor de la barcă și a ploii mărunte, am revenit la cheiul de la Maurighiol, apoi ne-am întors la bază cu mașinile personale, unde ne-am continuat ziua cu o saramură și mămăligă, cu muzică, dans și atmosferă destinsă. Dimineață, în jurul orei 10 și jumătate, după ce ne-am luat rămas bun de la gazde și colegi, am plecat fiecare la casele lor. Am trăit un adevărat regal cu clipe de neuitat alături de omul cu sufletul mare și generos Nicu Munteanu, Președintele IPA-Secția Română– Regiunea 4 București. Îi mulțumesc, și pe această cale, pentru prietenia dintre noi doi, total dezinteresată. Până la o viitoare întâlnire, să auzim numai de bine, cu zile senine și pline de fericire.

Corespondenţă de la Lordul Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite – Ecosoc)

Notă. Articolele lui Florentin Scaletchi  în  Jurnalul Bucureştiului, Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

Articol asociat

Jurnal de călătorie – Început de sezon în Delta Dunării (Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO-Națiunile Unite-Ecosoc)

Alte articole din ciclul Jurnal de călătorie

Jurnal de călătorie (1) – Vecina, biata Urcraina…(Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal de călătorie (2) – Albania, o viitoare destinație de vacanță (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal de călătorie (3) – Albania, o viitoare destinație de vacanță (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal de călătorie (4) – Paște fericit! (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal de călătorie (5) – Insula Aphroditea-Cyprus (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. av. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Jurnal de călătorie (6) – „Bâlciul de la Orbeasca” (Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. av. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite – Ecosoc)

Nota redacției

 

3 COMENTARII

  1. […] necesare investiții suplimentare de 220M€ pentru stații și puncte de încărcare cu hidrogen, CNG („gazul natural stocat în recipiente sub presiune, prin comprimare, în scopul utilizării drept […]