Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe
Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: a) Democracy cannot exist without opposition, b) Elected representatives are our representatives and not our masters, c) Criticism fosters progress, d) Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.
În ediția din 1 ianuarie 1913 a revistei „L’Art culinaire”, (magazin gastronomic săptămânal) fondat în 1882 de Maurice Dancourt („Châtillon-Plessis”) organ oficial al Societății bucătarilor francezi, o pagină este dedicată artei culinare din România antebelică, cu un text al lui Henri Heyraud, chef de cuisine, care a gătit, în perioada antebelică, la Sinaia, pentru protipendada vremii, ca și pentru jucătorii de la Cazinou, în restaurantul noului (pe atunci) Hotel Palace Sinaia (a fost inaugurat în 1911).
Hommage à l’inventeur de la salade niçoise, le grand-père de mon ami Henri Heyraud
Corespondent (de la Sinaia) al publicației franceze, acesta trimite, la finele lui 1912, o fotografie cu echipa sa de bucătari și o rețetă cu carne de miel și trufe. În ediția din 1 octombrie 1912, aceeași publicație i-a găzduit un text despre „bucătăria din Carpați”, cu câteva considerații privitoare la turism, restaurație, precum și o descriere a orașului Sinaia. Prieten cu baronul Edgar de Marçay, acționar la Cazinoul sinăian (ca și la cel din Monte Carlo), Heyraud a acceptat să vină în România și să formeze o echipă excelentă de bucătari, pentru cazinou și hotelul din apropiere.
Henri Heyraud a fost șef bucătar (chef) și autor de cărți de bucate și de manuale de gastronomie, și a predat la l’Ecole Hoteliere de Nice et du Littoral, fiind, între altele, și autorul volumelor „Manuel du restaurateur” (1907) și „La Cuisine a Nice” (1910, reeditat în 1921 și 1923; 649 pagini de rețete). El este creditat și ca autor (creator) al faimoasei „Salade nicoise”. În 1928, i s-a decernat Ordinul Legiunii de Onoare. A fondat, în 1914, o revistă profesională a bucătarilor de pe Coasta de Azur: „La Riviera culinaire”.
În studiul său „l’Evolution de l’enseignement hôtelier de 1910 à 1950”, Alain Bottaro, scrie despre Heyraud ca despre un veritabil „fondator de școală de gastronomie” și îl numește: „un bucătar cu viziune”.
Nota redacției. Primul număr al revistei „L’Art culinaire” a apărut ca supliment la „La Petite Revue Illustrée: Literary, Artistic and Gastronomic” în ianuarie 1883. Printre editorii și colaboratorii săi s-au numărat Philéas Gilbert, Auguste Escoffier și alți mari bucătari. În anii 1890, aceasta s-a aflat sub direcția lui Châtillon-Plessis și a devenit „primul jurnal culinar profesionist din lume”, cu colaboratori în toată Europa și America de Nord și cu cca 10.000 de cititori. În timpul Primului Război Mondial, a fost publicat neregulat, iar după război și-a pierdut prestigiul și contribuitorii săi, printre care Escoffier, Gilbert și Prosper Montagné, în favoarea revistei „La Revue Culinaire”. Ultimul său număr datează din 1953. Din 1894, Escoffier a oferit rețete și modele de meniu pentru fiecare număr: „Școala meniurilor: studiul și alcătuirea meniurilor moderne acasă, în hoteluri și în restaurante.”
Revista a fost inițial organul Uniunii Universale pentru Progresul Artei Culinare, fondată mai devreme în 1882, și a devenit organul Societății Bucătariilor Francezi pentru Progresul Artei Culinare (secțiunea pariziană a Uniunii) în 1883. Uniunea și Societatea aveau trei obiective: să publice un jurnal pentru a disemina cele mai recente idei, să creeze bucătari–profesioniști la Paris și să promoveze competițiile culinare. „Școala de bucătari” a fost în cele din urmă creată în 1891, dar a eșuat în 1894. Prima competiție a avut loc în decembrie 1882, înainte de lansarea revistei, a doua în noiembrie 1883, iar ulterior a fost organizată în fiecare an în ianuarie. A inspirat concursuri de gătit la Viena (1884), Londra (1885), Bruxelles (1887) și New York (înainte de 1892).
Simona-Nicoleta Lazăr (poet, prozator, editor și jurnalist), membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și a Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR).
Noua carte a autoarei „Mireasa și alte povestiri” este în curs de aparație

Articole asociate
Ale articole ale autoarei Simona-Nicoleta Lazăr-Țigău în junalul Bucureștiului

Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…