Acasă Medicină - chirurgie ortopedică Simptome care trebuie adresate medicului ortoped

Simptome care trebuie adresate medicului ortoped

Ortopedia este una dintre ramurile medicinei care se confruntă cel mai adesea cu pacienți care vin târziu la medic, mult după ce simptomele au debutat. Dacă ar fi venit mai devreme problema lor ar fi putut fi tratată cu succes, dar ignorarea simptomelor duce la adâncirea bolii. Informarea corectă și o minimă educație pentru sănătate sunt aliați de bază ai pacienților.

În anotimpul rece foarte frecvente sunt afecțiunile ortopedice, mai ales pe fondul interesului crescut pentru practicarea unor sporturi de iarnă, dar nu numai. Pentru informații de sănătate ortopedică ne-am adresat doctorului Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică.

Iată interviul realizat

  •  În cadrul unei emisiuni televizate la care ați participat de curând, ați spus că pentru a nu se ajunge la situații complicate pentru pacienți, aceștia trebuie să-și identifice simptomele, să nu le neglijeze și să le adreseze în cel mai scurt timp specialistului. Deci, când ne adresăm ortopedului?

În primul rând când suferim un traumatism în urma unui accident, inclusiv minor, chiar dacă e fără urmări vizibile.

  •  Vă referiți la accidente de mașină?

Da, dar nu numai. Este posibil, de la caz la caz, să fie necesară și investigația medicilor de alte specialități. Mă refer mai degrabă la accidentările care pot surveni în cadrul unei activități fizice intense care se face fără încălzire în prealabil, inclusiv la locul de joacă în cazul copiilor. Foarte multe dintre acestea au loc în timpul derulării unor sporturi, inclusiv și mai ales în diverse competiții. Dar, cum e de așteptat, problemele aparatului locomotor nu afectează în mod exclusiv sportivii sau persoanele în vârstă. Ele pot apărea la oricine, chiar și atunci când face o muncă oarecare în gospodărie. Dar există și leziunile netraumatice ale membrelor, care nu au apărut subit, ci treptat, după diverse suprasolicitări, în funcție mai ales de sportul practicat sau profesia pacientului. Și acestea sunt adresabile specialistului ortoped.

  • Ce mai poate fi considerat accident?

Alunecarea accidentală, mai ales pe timp de iarnă. Este foarte frecvent, indiferent de vârstă. Se subînțelege faptul că o vârstă mai înaintată reprezintă un factor de risc mai mare. Accidentări urâte pot avea loc în timpul drumețiilor montane de la entorse și luxații până la fracturi și căderi de la înălțime cu ruperi semnificative de mușchi și oase!

  • Cum sunt simptomele aferente unei probleme ortopedice?

Pot fi simptome clare sau surde. Acestea din urmă lăsate netratate evoluează rapid. Dacă membrele noastre nu mai sunt flexibile, apar dureri la nivel muscular ori osos, atunci se justifică vizita la doctorul ortoped. De asemenea, dacă apar umflături în zona încheieturilor care persistă chiar și după aplicarea unei comprese cu gheață sau a unei fașe elastice. Ori dacă există o rigiditate în zona membrului sau a încheieturii afectate care împiedică folosirea acestuia. Suspecte sunt și în deformările evidente în zona accidentată. Bineînțeles că dacă e vorba de o plagă deschisă este necesară prezentarea imediată la medic!

  •  Ce se întâmplă dacă persoana accidentată nu-și dă seama că ceva nu este în regulă?

Dacă un om își cunoaște bine corpul va identifica repede când ceva nu este în regulă. La sportivi și la cei ce practică o activitate fizică intensă de exemplu, durerile musculare pot fi adesea un rezultat normal și nu semnul unei accidentări. Nu e vorba despre acel tip de dureri pe care sportivii îl cunosc și care sunt inerente antrenamentului profesionist.

  •  De unde știm că e ceva grav?

Uneori gravitatea se poate evalua cu ochiul liber chiar și de către cineva fără competențe medicale. În general, cazurile grave ajung la medic! Dar cred că pacienții ar trebui să știe că și ceea ce nu se vede rău poate fi rău, ca să zic așa.  Numai specialistul ortoped poate aprecia gravitatea situației si poate iniția tratamentul necesar pentru ca starea să nu se agraveze.

  •  Ce facem dacă suferim o accidentare, până să ajungem la medic?

În primul rând ne oprim din ceea ce facem! De obicei se folosește gheața în locul dureros, apoi o fașă elastică și se stă în repaus până se ajunge la medic.

  •  Ce altceva mai tratează medicul ortoped-traumatolog?

În funcție de specializarea sa acesta contribuie la prevenirea bolilor osoase, tratamentul chirurgicală și non-chirurgical al bolilor cronice ale articulaţiilor şi oaselor. De asemenea, tot funcție de specializări se ocupă de protezare chirurgicală dacă nu se poate salva articulaţiile  şi oasele prin  alte metode de  tratament.

  •  Cum vă pot găsi pacienții?

Pacienții care doresc evaluare/tratament/intervenție mă pot găsi și se pot programa la numărul de telefon 0726 282 654.

Adriana Caranfil (Director Comunicare PR-Marketing, Aqui Ahora)

Articole asociate

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

Platforme interactive de e-learning în domeniul ortopedie și traumatologie în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) – după simulatorul pentru intervențiile chirurgicale artroscopice, la tehnologia VR (Virtual Reality) de la „Attune Roadshow 2022”

Afecțiuni ortopedice care necesită RMN (Rezonanță Magnetică Nucleră) sau IRM (Imagistică prin Rezonanță Magnetică). Interviu cu ortopedul Dr. Gabriel Ștefănescu

Coxartroza. Ce este și cum se tratează. Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu

Artroscopia, procedură minim invazivă? De ce și când e necesară? Interviu cu chirurgul ortoped Dr. Gabriel Ștefănescu

Simți cum „calci pe ochi” la trezire? Probabil ai fasceită plantară, spune dr. Gabriel Ștefănescu

Nota redacției

Omagiu artistului Plastic Nicu Dumitrescu (corespondent al Jurnalului Bucurestiului) în Revista „Cenaclul Păltiniș”

Pamflete. „Decorații scuipate” (Norman Manea) și „Haznaua” (Adrian Păunescu). Fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea (scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație prietenului meu, marelui pamfletar și gazetar Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. la Univ. Apollonia din Iași, directorul ziarelor Timpul și Realitatea–parteneri media aiJurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Despre miturile supremației lingvistice mioritice – „dor” și „doină”

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis definitiv prin achitarea călăilor lui Gheorghe Ursu”

Ce ne desparte și ce ne unește (Corespondență de la poetul și traducătorul trilingv brașovean Dr. Dr. Christian W. Schenk, membru al USR, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondentul permanent al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

„Complicele meu, Urmuz”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Gabriel Grama revine pe pământ românesc. Corespondență (text & foto) – de la Mihai Vasile – Sângealb (publicist și fotograf, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Ziua Națională a Franței. Măsuri drastice din partea autorităților franceze (centrale și locale) după moartea adolescentului franco – algerian Nahel Merzouk la Nanterre (Métropole du Grand Paris)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

„USR (Uniunea Scriitorilor din România) se autosuspendă”, „Călăuza” și „Singurătatea valorii” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicatție poetului, eseistului și traducătorului trilingv Dr. Christian W. Schenk (corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)

„Masoneria trebuie să slujească România” (Corespondență de la Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 6). Subiecte de fizică specială pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Electrostatică – Electricitate („Levitație prin interacțiune electrostatică”, „Reglarea automată a temperaturii, utilizarea unei termistanțe”, „Filtru cu structură Rauch”)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 10). Subiecte de matematici generale (superioare & speciale) pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Grupuri simetrice (enunțuri & soluții)

Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu

„AI sau A nu I?”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)