Vineri 15 decembrie 2023, în sala de festivități a Primăriei Muereasca, a avut loc un eveniment civic-cultural deosebit. Pentru activitatea desfășurată decenii de-a rândul pe plan obștesc și cultural în comună, pentru că a pregătit pentru viață numeroase generații de elevi, cât și pentru aportul adus de aceasta în elaborarea, împreună cu soțul, profesorul Candiano Vâlcu, în anul 2006, a lucrării „Comuna Muereasca-Pagini monografice”,doamna profesoară Vâlcu Nicoleta, a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Muereasca, împreună cu încă două persoane din cadrul comunității și anume profesorul Gheorghe Tomescu și medicul Corneliu Zeana.
Profesoara Nicoleta Valcu Nicoleta
Profesorul de istorie Gheorghe Tomescu a făcut parte din primul colectiv ce a redactat monografia acestei comune și, ca dascăl și director al școlii din Muereasca, a contribuit la educația și formarea atitudinii civice din comună. De asemenea, împreună cu profesorul Gheorghe Deaconu, este autorul lucrării „Alegerea de june. Ritual și spectacol”. care a pus în valoare un obicei tradițional specific acestei zone.
Profesorul Gheorghe Tomescu
Medicul Corneliu Zeana, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este cel ce a înființat în 1961 Dispensarul și Casa de nașteri din comună, punând bazele sistemului medical modern de acolo, având grijă, mulți ani, de sănătatea celor din Muereasca. Medic primar în cardiologie a obținut doctoratul în 1971 la Facultatea de medicină din București, unde a fost și conferențiar universitar. S-a remarcat și ca scriitor, publicist (în scrierile sale a prezentat și aspecte de interes din viața comunei Muereasca) dar și ca cercetător științific, cu brevete înregistrate la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).
Prof. dr. Corneliu Zeana
Primele persoane nominalizate au beneficiat de câte o scurtă laudatio susținută deprofesorul Gheorghe Deaconu, în care li s-au prezentat meritele și contribuțiile aduse creșterii prestigiului comunității. Doctorul Corneliu Zeana a beneficiat de prezentarea făcută de Emilian Valentin Frâncu, care a făcut o analiză pertinentă a activității personalității științifice și culturale a oaspetelui ce a venit din București pentru a onora această manifestare.
Fundația Culturală Vâlcea 1 a fost partenera primăriei în programul acestei zile, care a continuat cu acordarea distincțiilor de excelență ale fundației, activitate reluată după o întrerupere de zece ani. Persoanele care au beneficiat de diplome de excelență au făcut parte dintr-o mare diversitate de domenii ale științei și culturii. Cele 8 personalități care au beneficiat de această recunoaștere sunt scriitori, fizicieni, artiști plastici, juriști, precum Gheorghe Deaconu,Dorel Mihai Constantinescu,Mihai Călugărițoiu,Ana Cristina Margu,Ioan Ciobotaru, etc. Pentru activitatea de management cultural depus în comună (organizarea în fiecare an, 2004-2023, a spectacolului Alegerea de june), dar și pentru sprijinul dat pentru realizarea noii monografii, de proporții enciclopedice, realizată de Emilian Frâncu, intitulată „Muereasca Trepte spre cer”, primarul comunei Ion Ungureanu, a primit din partea fundației o recunoaștere binemeritată.
Momentul muzical a fost asigurat de profesorul Valentin Ciobotea. El a interpretat cu aplomb și șarm trei melodii, ultima fiind o colindă pe versuri de Radu Gyr. Următorul moment al zilei a fost vernisarea expoziției de fotografii realizate de Cristian Ovidiu Dinică cu care acesta a participat la realizarea monografiei Muereasca. Expoziția este alcătuită din 37 de tablouri color ce conțin peisaje și obiective din comună. Ea este constituită ca un periplu prin geografia comunei, redă scene ce conduc pe oricine de la intrarea în comună până la mănăstirea Frăsinei. Efortul realizării efective a acestor tablouri aparține Fundației Culturale Vâlcea 1 care le-a dăruit localității Muereasca cu scopul constituirii primei expoziții comunale permanente din județul Vâlcea. A fost o după-amiază încărcată de emoție pe care locuitorii comunei și invitații nu o vor uita, un moment de istorie locală, pe care sperăm să îl vedem realizat și în alte localități.
[…] Un moment festiv de excepție din viața comunei Muereasca (Județul Vâlcea) […]