Acasă Evenimente Un moment festiv de excepție din viața comunei Muereasca (Județul Vâlcea)

Un moment festiv de excepție din viața comunei Muereasca (Județul Vâlcea)

719
1

Vineri 15 decembrie 2023, în sala de festivități a Primăriei Muereasca, a avut loc un eveniment civic-cultural deosebit. Pentru activitatea desfășurată decenii de-a rândul pe plan obștesc și cultural în comună, pentru că a pregătit pentru viață numeroase generații de elevi, cât și pentru aportul adus de aceasta în elaborarea, împreună cu soțul, profesorul Candiano Vâlcu, în anul 2006, a lucrării „Comuna Muereasca-Pagini monografice”, doamna profesoară Vâlcu Nicoleta, a primit titlul de  cetățean de onoare al comunei Muereasca, împreună cu încă două persoane din cadrul comunității și anume profesorul Gheorghe Tomescu și medicul Corneliu Zeana.

Profesoara Nicoleta Valcu Nicoleta

Profesorul de istorie Gheorghe Tomescu a făcut  parte din primul colectiv ce a redactat monografia acestei comune și, ca dascăl și director al școlii din Muereasca, a contribuit la educația și formarea atitudinii civice din comună. De asemenea, împreună cu profesorul Gheorghe Deaconu, este autorul lucrării Alegerea de june. Ritual și spectacol”. care a pus în valoare un obicei tradițional specific acestei zone.

Profesorul Gheorghe Tomescu

Medicul Corneliu Zeana, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este cel ce a înființat în 1961 Dispensarul și Casa de nașteri din comună, punând bazele sistemului medical modern de acolo, având grijă, mulți ani, de sănătatea celor din Muereasca. Medic primar în cardiologie a obținut doctoratul în 1971 la Facultatea de medicină din București, unde a fost și conferențiar universitar. S-a remarcat și ca scriitor, publicist (în scrierile sale a prezentat și aspecte de interes din viața comunei Muereasca) dar și ca cercetător științific, cu brevete înregistrate la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).

Prof. dr. Corneliu Zeana

Primele persoane nominalizate au beneficiat de câte o scurtă laudatio susținută de profesorul Gheorghe Deaconu, în care li s-au prezentat meritele și contribuțiile aduse creșterii prestigiului comunității. Doctorul Corneliu Zeana a beneficiat de prezentarea făcută de Emilian Valentin Frâncu, care a făcut o analiză pertinentă a activității personalității științifice și culturale a oaspetelui ce a venit din București pentru a onora această manifestare.

Fundația Culturală Vâlcea 1 a fost partenera primăriei în programul acestei zile, care a continuat cu acordarea distincțiilor de excelență ale fundației, activitate reluată după o întrerupere de zece ani. Persoanele care au beneficiat de diplome de excelență au făcut parte dintr-o mare diversitate de domenii ale științei și culturii. Cele 8 personalități care au beneficiat de această recunoaștere sunt scriitori, fizicieni, artiști plastici, juriști, precum Gheorghe Deaconu, Dorel Mihai Constantinescu, Mihai Călugărițoiu, Ana Cristina Margu, Ioan Ciobotaru, etc. Pentru activitatea de management cultural depus în comună (organizarea în fiecare an, 2004-2023, a spectacolului Alegerea de june), dar și pentru  sprijinul dat pentru realizarea  noii monografii, de proporții enciclopedice, realizată de Emilian Frâncu, intitulată „Muereasca Trepte spre cer”, primarul comunei Ion Ungureanu, a primit din partea fundației o recunoaștere binemeritată.

Comuna Muereasca primeşte un cadou la împlinirea a 449 de ani de atestare documentară

Pentru activitate ziaristică în nordul județului Vâlcea și prezentarea realizărilor din comuna Muereasca i s-a acordat diplomă de excelență  lui Narcis Chirea Dăescu, fost director al postului de radio din Bălcești. Juristului Ioan Ciobotaru i s-a apreciat activitatea de management artistic în domeniul fotografiei. Pentru participarea la realizarea lucrării monografice cu material fotografic deosebit și pentru organizarea expoziției Muereasca-Trepte spre cer, a primit diplomă de excelență poetul, prozatorul  și fotograful Cristian Ovidiu Dinică (corespondent al Jurnalului Bucureștiului)

Dinica Cristian-Ovidiu

Momentul muzical a fost asigurat de profesorul Valentin Ciobotea. El a interpretat cu aplomb și șarm trei melodii, ultima fiind o colindă pe versuri de Radu Gyr.   Următorul moment al zilei a fost vernisarea expoziției de fotografii  realizate de Cristian Ovidiu Dinică cu care acesta a participat la realizarea monografiei Muereasca. Expoziția este alcătuită din 37 de tablouri color ce conțin peisaje și obiective din comună. Ea este constituită ca un periplu prin geografia comunei, redă scene ce conduc pe oricine  de la intrarea în comună până la mănăstirea Frăsinei. Efortul realizării efective a acestor tablouri aparține Fundației Culturale Vâlcea 1 care le-a dăruit localității Muereasca cu scopul constituirii primei expoziții comunale permanente din județul Vâlcea. A fost o după-amiază încărcată de emoție pe care locuitorii comunei și invitații nu o vor uita, un moment de istorie locală, pe care sperăm să îl vedem realizat și în alte localități.

Nota redacției

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra