Acasă Sănătate Dilema cu privire la consumul de carne. Cât de dăunătoare este friptura...

Dilema cu privire la consumul de carne. Cât de dăunătoare este friptura la grătar (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

Fericirea noastră se bazează exclusiv pe sănătate, iar sănătatea depinde de ce mâncăm, cât mâncăm, când mâncăm şi cum mâncăm, fapt pentru care trebuie să ne hrănim sănătos, nu cu îmbuibarea care ne îmbolnăveşte, ne întunecă mintea şi ne produce moartea. Controversele cu privire la consumul de carne sunt pe cât de numeroase, pe atât de aprinse. Exemplele despre efectele benefice sau dăunătoare ale consumului de carne  sunt și de o parte și de alta, dar fără a se ajunge la un consens. Un exemplu în acest sens este și al lui George Bernard Shaw, care era și vegetarian. La 70 de ani, când a fost întrebat: „Cum vă simțiți”, el a răspuns: „Minunat, mă deranjează doar medicii care susțin că voi muri dacă nu mănânc carne.” La 90 de ani, la aceeași întrebare a răspuns: „Grozav, nu mă mai deranjează nimeni: acei medici care m-au speriat că nu voi putea trăi fără carne, deja au murit.” George Bernard Shaw (1856-1950) a trăit 94 de ani.

La mare modă este „friptura la grătar” care este nocivă pentru sănătate. Fumul și funinginea care se obține odată cu o friptura făcută pe grătar, sunt asociate cu o rată mai mare de cancer colorectal, de stomac, hepatic, cu un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, cu creșterea cu 80% a predispoziţiei la artrită reumatoidă. Friptura la grătar este preferată, în general, în cadrul unor petreceri, la care se consumă, din plin, până la abuziv și băuturi alcoolice, tutun, băuturi răcoritoare din comerț, care multiplică gravele efecte nocive pentru sănătate. Prin combinarea „fripturi la grătar” cu „alcool”, gudronul se dizolvă ușor în alcool și este dus direct la ficat. Din ficat gudronul trece în sânge pentru că ficatul nu poate să-l proceseze, prelucreze, nu poate să scape de el altfel. Din sânge gudronul ajunge în plămâni și în rinichi și de aici începe să macine, încet dar sigur, sănătatea și viața.  Gudronul din carnea gătită la grătar prezintă acelaşi pericol pentru sănătate precum cel din țigări, afectând plămânii, ficatul și inima. Gudroanele din carnea gătită la grătar și din fumarea țigărilor oamenii le inhalează şi rămân definitiv pe plămâni precum funinginea dintr-o sobă. O țigară are 1 mg de gudron. 200 de grame de carne, preparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări, respectiv a 200 de țigări.

„Specialistul de la grătar”, care respiră în mediul cu fumul produs de prăjitul unui kilogram de carne, inhalează echivalentul unei cantităţii de gudron a 700 de țigări. Aceeași cantităţii de gudron (echivalentul a 700 de țigări) o inhalează și gurmandul care mănâncă, până la 500 de grame, și din friptura de porc, de vită, de pasăre, apoi trece și la ficăței, mititei și/sau cârnați. Orice laborator de chimie alimentară poate demonstra acest lucru. Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni, mai puţin nocivă este cea preparată peste lemn de esenţă tare și mai puţin nocivă este carnea friptă peste știuleții de porumb (de pe care s-au curățat boabele, care sunt diferiți de „coceni”, care sunt tulpina plantei).

Horațiu a avertizat, cu peste 2.000 de ani în urmă, asupra faptului că sănătatea şi fericirea fiecăruia depinde, în foarte mare măsură, de modul în care mănâncă fiecare, ce mănâncă, cum mănâncă şi când mănâncă: „Corpul împovărat de viciile de aseară apasă greu asupra sufletului şi ţintuieşte la pământ scânteia divină a minţii” (Horatius, Satirae, 2, 2, 79 sqq). Poetul satirizează gurmanzii care se gândesc numai la ospeţe bogate, deşi îmbuibarea îi îmbolnăveşte şi le întunecă mintea. În context: „Aduceţi-vă aminte, ce bine vă simţiţi/Pe când stăteaţi la masă hrăniţi, nu îndopaţi./Dar azi, atâtea feluri, ba fierte, ba prăjite,/Atâtea scoici, cu sturzii de-a valma înghiţite,/Atâtea dulci bucate, stomacul tău prea plin/În fiere le preschimbă şi scurgeri de venin./Priveşte-ţi musafirii cu cât nesaţ mănâncă,/Şi cât de galbeni pleacă! /Mai poartă-n burtă încă/Mâncărurile de-aseară şi-ngreunaţi cum sunt/Scânteia sacră-a minţii o-ngroapă la pământ.”.

„Înţeleptul nu aspiră la plăcere, ci la absenţa suferinţei.” (Aristotel) „Fugi de plăcerea care dă naştere durerii !” (Solon). Friptura la grătar a ajuns o modă, fiind, pentru multe persoane, unul din alimentele preferate, în special la petreceri. Controversele cu privire la consumul de carne la grătar sunt pe cât de numeroase, pe atât de aprinse. Studiile de specialitate au descoperit legături certe, de necontestat, între compușii carcinogeni produși de prepararea și de consumul fripturi la grătar și forme grave de cancer.

Scopul omului înţelept nu este de a-şi asigura plăcerea, ci de a evita durerea.” (Aristotel). Mulți însă refuză să accepte asemenea concluzii și pun mai presus marea plăcere pe care o au prin mâncarea fripturii la grătar. Aceștia uită că „O mie de plăceri nu compensează o mare durere.” (Giacomo Leopardi), precum cea produsă de bolile grave, precum cancerul. Sunt numeroase exemplele de persoane care nu au mâncat carne și care au trăit sănătoase până la adânci bătrâneți. Nu același lucru se poate spune despre gurmanzi, în special de cei mari consumatori de carne.

În loc de concluzii. Frumoase la vedere și plăcute la mâncare sunt produsele care ne omoară. Ne săpăm mormântul cu dinţii mâncând.   „Fiecare om este autorul propriei sale sănătăţi sau boli.” (Buddha). „Cine are minte, să ia aminte!” „Cine are urechi de auzit să audă”. (NT, Luca 8.3) Amin!

Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița

Notă. Articolele autorului Nicolae Grigorie-Lăcrița în Jurnalul Bucureştiului

Articol asociat

Rețetă de cârnați pregătiți în stil țărănesc (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița)

Nota redacției

Conferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra