Acasă Religie Păstrarea sănătății psihice prin credință și rugăciune. (Corespondență de la Dr. Cozmin...

Păstrarea sănătății psihice prin credință și rugăciune. (Corespondență de la Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru – Institutul de Psihiatrie ,,Socola“, Iași)

Cozmin Mihai

Credința în Dumnezeu și sprijinul primit

Credința reprezintă liantul dintre noi oamenii și Dumnezeu, o legătură spirituală transferată energetic de la părinții noștri și amprentată prin botez imediat după naștere. Credința în Dumnezeu, reprezintă scutul nostru energetic în fața acestei lumi pline de încercări. Moștenirea și păstrarea credinței pe parcursul vieții, reprezintă dovada de a trăi cu principii morale și cu ,,frica lui Dumnezeu“, așa cum frumoasa vorbă din popor ne-a fost transmisă. Calea credinței ne întărește încrederea în forțele proprii și ne centrează drumul vieții înspre armonie, bunătate și asertivitate. Un credincios și un ascultător al celor sfinte, își călăuzește pașii înspre o viață curată și lipsită de cele rele. Chiar dacă s-a rătăcit de la drumul său, puterea credinței întotdeauna va dăinui și îi va întări calea, aducându-l pe drumul potrivit.

Credința în Dumnezeul nostru este precum o floare de care ne îngrijim în fiecare zi. Precum un gând bun sau o vorbă frumoasă fac ca florile să crească armonios, așa și noi oamenii suntem dependenți de ceea ce exprimăm, astfel încât să funcționăm bine. Toată energia pe care o emanăm celor din jur, fie ei oameni, animale sau plante, își are un răsunet în tot ceea ce culegem, adică în feedback-ul nostru zi de zi. Și tot ceea ce ne dorim să atragem în jurul nostru stă de fapt în puterea noastră și în bunele noastre intenții. Așa cum înțeleptul scriitor spunea: ,,Legea atracțiilor este aceasta: Nu atragi ceea ce dorești. Atragi ceea ce ești“.

Ni se întâmplă adesea să ne rătăcim de la drumul pavat cu înțelegere și să ne lăsăm pradă răutăților cauzate de cei din jur, răspunzându-le cu ,,aceeași monedă,, dar psihologia prin marii scriitori, ne transmite contrariul: ,,Cum te tratează oamenii este karma lor. Cum reacționezi este a ta“. În plus, atunci când simțim că avem intenția de a reacționa acid, putem pune în practică o vorbă din străbuni ,,supărarea de astăzi, las-o pe mâine“ astfel încât este recomandat să îți păstrezi calmul, să judeci așa cum se cuvine și să nu ataci cu violență, ci să îți oferi un  timp îndelungat de reacție. În cele mai multe cazuri, lăsând replicile acide pe mai târziu, nu vei mai avea nicio intenție de a te răzbuna verbal și de a răspunde cu echivalentul vibrației joase.

Credința și rugăciunea ne ajută să fim mai ancorați în modestia și normalul vieții cotidiene, să ne gândim mereu că viața pe pământ nu este veșnică iar rolul oamenilor este să trăiască în armonie cu tot ce îi înconjoară și nu doar să ,,facă umbră pământului“. De aceea sătenii aveau cimitrul poziționat pe dealul din sat, tocmai pentru a-l vedea în fiecare zi și a conștientiza mereu că viața pe pământ este cu termen limitat, fiind inutile răutățile, lăcomia și toate comportamentele meschine. Rugăciunea reprezintă o hrană complexă compusă din credință și medicament, fără de care supraviețuirea în această lume cu atât de multe încercări, ar fi aproape imposibilă.

Cercetările în domeniul credinței și a vindecării

Pe parcursul anilor, unii cercetători s-au arătat interesați de impactul credinței asupra psihicului nostru, studiile acestora evidențiind rezultate uimitoare. Rugăciunea, această înălțare și vorbire a sufletului cu Dumnezeu, îi aduce pacientului o întărire sufletească și trupească. Ea reprezintă starea mistică de conexiune dintre om și ființa nevăzută, reprezentată de Creatorul Universului. Prin rugăciune, pacientul își poate controla mai bine trăirile sufletești, se poate relaxa; totodată relaxându-și și ritmul cardiac. În plus, tensiunea arterială scade și stresul se diminuează. Practicată regulat, rugăciunea devine un mod de a trăi sănătos și de a ne hrăni spritual. Studiile de specialitate au evidențiat faptul că persoanele credincioase care practică rugăciunea în mod regulat, sunt mai ferite de tulburările psihice, cardio-vasculare și cele autoimune.

Sacroterapia sau terapia prin rugăciune reprezintă o metodă de a obține echilibrul fizic, mintal și mai presus, cel spiritual încununat de pacea sufletească. Această practică poate conduce înspre longevitate și cei care își mențin relația cu Dumnezeu sunt mai sănătoși și mai puțin expuși viciilor. Acest fapt a fost demonstrat încă din 1988 când medicul cardiolog și cercetătorul Randolph Byrd a evidențiat faptul că 85% dintre persoanele care au practicat rugăciunea ca terapie, au avut un răspuns mai rapid la tratament. Tot același medic a efectuat un studiu pe mai multe loturi de pacienți iar pe unii dintre aceștia i-a ajutat prin ,,rugăciunea pentru aproapele“. S-a evideniat faptul că pacienții care au fost sprijiniți prin rugăciune, au avut mai puține cazuri de complicații cardiace iar medicația necesară tratării lor, a fost de cinci ori mai mică față de ceilalți pacienți. Așadar, s-a demonstrat încă de atâția ani, faptul că rugăciunea are efecte medicale deosebite, inclusiv pentru cei care se roagă pentru ceilalți semeni, reducându-și astfel stresul, tensiunea arterială, durerile cronice, anxietatea și tulburările de somn. Rugați-vă pentru voi cât și pentru ceilalți semeni ai voștri. În felul acesta fiind în armonie cu tot Universul, atrăgându-vă energie pozitivă și pace sufletească.

Prin rugăciune, se poate scădea nivelul de radiații ca și în cazul locației Bisericii Arhanghelului Mihail din Cernobil când după explozia nucleară din 1986, radiațiile au atins un prag record peste nivelul normal. În zona Bisericii, la doar 4 km de centrală, nivelul radiațiilor era normal, fapt ce a surprins și a suscitat interes oamenilor de știință. Tot prin darul sfintei preoții adăugat rugăciunii, se poate purifica apa, transformând-o în aghiazmă, un adevărat tratament. Această apa sfințită are puteri vindecătoare doar pentru credincioși, deoarece are ,,memoria“ distingerii credinței a celor care o consumă. Cercetătoarea Angelina Malahovskaia de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Psihoneurologică din St. Petersburg, a demonstrat într-un studiu complex că Liturghia are o însemnătate aparte avînd puterea de a scădea tensiunea arterială și de a  normaliza analizele de sânge.

Pacienții cu tulburări psihice și reluarea legăturii spirituale

În spitalele de psihiatrie, pacienții se roagă foarte mult, citesc rugăciuni, aprind lumânări la Biserică și îl cheamă neîncetat pe Dumnezeu pentru a-i ajuta. Majoritatea acestor spitale de profil au o Biserică construită special pentru pacienți, cunoscându-se necesitatea și importanța acesteia pentru cei afectați psihic și sufletește. Ajutorul este conferit de către un preot care slujește la slujbele de Sărbătoare. Acesta oferă sprijin pacienților care doresc să se spovedească și să se roage întru iertarea păcatelor și întru ajutorul de la Cel de Sus. Cunoaștem cu toții întreptarea noastră către Dumnezeu, mai ales atunci când ne este greu și suntem în suferință. Sunt foarte sănătoase sufletului nostru aceste rugăciuni, dar mai cu seamă sunt cele mai sănătoase atunci când le facem în fiecare zi. Tot așa, sufletul nostru are nevoie de o purificare sufletească și de o încărcare spirituală

Ne face foarte mult bine să ne începem ziua cu Dumnezeu în suflet, să îi mulțumim și să ne călăuzească pașii înspre tot binele pentru noi, cât și pentru cei din jur. Prin rugăciune, ne menținem  vie credința și avem posibilitatea să conștientizăm faptul că viața pe acest pământ nu este veșnică iar obiectivul nostru este să facem și să culegem bine. Ne stresăm și ne facem planuri peste planuri, uitând de fapt că viața pe acest pământ este una scurtă noi fiind ,,turiștii“, iar ,,Dumnezeu, agentul nostru de tursim care ne-a definit deja rutele, rezervările și direcțiile“ așa cum Charile Chaplin a spus-o după o lungă experință de viață, completând prin a ne ,,încrede în Dumnezeu și a ne bucura“ pentru că ,,viața este o călătorie.“

Așadar, viața în pace, rugăciune și ascultare de Dumnezeu, reprezintă cheia către armonia cu tine, cu cei din jur și cu Energia Sfântă. Suntem dependenți de această legătură cu cele Sfinte și totodată uităm în mod poate voit sau poate inconștient de Dumnezeu. Suntem distrași de viața aceasta agitată, de forfota produsă de tehnologie cât și de toate activitățile cotidiene mai mult sau mai puțin potrivite nouă. Rareori avem capacitatea să discernem cu acuratețe între ce ne face bine și ce nu. Ne agităm , ne dăm peste cap, uităm de noi, de familie, de Dumnezeu și obișnuim să ne credem invincibili, lăsându-ne preocupați de zbucium și nepăsare; toate acestea aducătoare de stres. De fapt, avem nevoie de liniște și de o viață în tihnă. Doar așa putem face cele mai bune alegeri pentru noi și doar așa ne putem menține vie calea cea dreaptă. În mod voit, suntem influențați zi de zi, prin toată aglomerația și tot afluxul de știri, emisiuni, gadgeturi, pentru a ne poziționa în rolul de victime ale societății moderne.

Cred și susțin că dacă am avea capacitatea să ne limităm absorbția de informații grosiere și superficiale, am avea un control mai bun în viața noastră. În acest fel, am putea menține mai ridicat scutul către tulburările psihice și fizice. Imunitatea noastră este într-o continuă relație cu tot ce auzim, vedem și întreprindem zi de zi. Ne-o deteriorăm cu știri negative, cu furie, ură, gelozie, neîncredere, lăcomie, invidie și ne-o întărim cu bunătate, iubire, încredere, sprijin, asertivitate, apreciere, credință. Cu o simplă introspecție, putem conștientiza legătura aceasta între binele oferit, armonia cu cei din jur și sănătatea trupească și sufletească. În contrast, cenușiul comportamentului nostru, atrage o slăbire a imunității, scutul căzut, lăsând dezordinea, labilitatea, boala și chinul sufletesc să își facă simțită prezența.

Am uitat…

Faci bine, culegi bine, este o regulă încă de la venirea noastră pe acest Pământ, pe care noi adesea o uităm. Ne influențează, poate și toată energia planetei, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai afectată. Nu mai prețuim așa cum se cuvine tot ce ne-a oferit viața pe acest pământ. Am uitat să reciclăm gunoiul așa cum am uitat să ne luminăm sufletul. Am uitat să protejăm natura, așa cum am uitat să avem grijă de sufletul nostru. Am uitat să zămbim, să-i ajutăm pe cei din jur, așa cum am uitat să ne menținem sufletul cald. Am uitat că viața pe acest pământ nu este numai despre a avea, a deține, a aduna și a nu te mai sătura. Suntem lacomi, ne dorim mai mult decât avem nevoie, fără a pune în balanță necesarul nostru sufeletesc și material. Pur și simplu dăm pe dinafară cu toate avuțiile materiale, cu prea multe mașini, prea multe proprietăți, prea multe haine, bijuterii, lăsând casa sufletului împăienjenită. Puțini dintre noi nu se pot absolvi de la toate acestea, mai puțin cei conștienți de adevăratul necesar spiritual și fizic; ,,ferice lor“ așa cum spun preoții.

Ajutorul duhovnicesc în completarea consilierii și tratamentului psihiatric

În calitate de medic psihiatru, întotdeauna recomand pacienților mei să se mărturisească unui preot, să își elibereze sufletul de greutăți, poveri, încercări, neputințe firești și ,,patimi“. Ajutorul duhovnicesc, în colaborare cu ajutorul medicului psihiatru, al psihologului și al întregului personal medical, face mult bine și întărește credința pacientului în vindecare. Astfel, o abordare multidisciplinară, formată din medic, preot și psiholog; creează un tratament complex medicamentos și spiritual, atât de necesar și indicat pacienților psihici. În plus, tot ceea ce reprezintă echipa medicală, asistenți, cadre de îngrijire; comportamentul acestora, implicarea și vorbele bune, ajută pacienții în recuperarea psihică. Totul este ca un puzzle, o piesă fără cealaltă, fac ca tabloul să fie incomplet.

Consider extrem de important să credem în ceva, indiferent de orientarea noastră religioasă, ajutorul de sus menținându-ne cordonul ombilical cu Dumnezeu prin care sa ne hrănim în permanență cu legătura Sfântă. În absența unei astfel de legături, rezultatele pot întârzia să apară, scopul final putând fi greu de atins. Oricare ar fi religia noastră, cel mai important este să ne trăim viața în bine și în armonie. Așa cum la locurile Sfinte sunt bineveniți credincioși din atâtea culte religioase, așa noi, este bine să îi acceptăm pe toți. Comportamentul primează și reflectă religia iar dacă gândim altfel, nu facem decât să ne creem preconcepții care ne pot dezamăgi. Așa cum toate țările cu toate religiile pământului ne primesc și ne fac să ne simțim atât de bine în vizitele și vacanțele noastre, așa noi, este bine să nu judecăm și să socializăm cu oameni indiferent de confesiunea religioasă.

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru (Institutul de Psihiatrie ,,Socola“, Iași)

Notă. Completările din text (hyperlinkuri, imagini video) aparțin redacției

Bibliografie

Peste un sfert dintre angajați sunt afrctați de stres

Profilul unui agresor sexual, construit in direct, la BZI! Dr. Cozmin Mihai ofera detalii ce trebuie stiute de toata lumea – LIVE VIDEO

Reabilitarea şi monitorizarea deţinuţilor la eliberarea din penitenciar

L’étude des délits et crimes sexuels chez les mineurs à l’aide des systèmes complexes et les méthodes et techniques d’évaluation efficace de la (psycho)sociologie mathématique. Sujets de Thèses de Doctorat en MASS (Mathématiques Appliquées aux Sciences Sociales). [Studiul crimelor sexuale la minori cu ajutorul sistemelor complexe și combaterea lor prin metode și tehnici de evaluare eficace ale (psiho)sociologiei matematice. Analiza (psiho)sociologică a Dramei SF2M-A3M. Subiect de teză de doctorat în Mass (Matematici aplicate în științe sociale)].

În exclusivitate absolută: Subiect de teză de doctorat. Crime sexuale. Dispariții misterioase. Nebuloasa (pedo)criminalității în regiunea frontalieră franco – belgiană şi studiul ei cu ajutorul sistemelor (formale) complexe. Cei 3 „monştri sacri” ai violului, pedofiliei şi asasinatului în serie: „Măcelarul din Yonne”, „Demonul belgian” și „Pădurarul din Ardennes”. În căutarea și restabilirea adevărului istoric.

„În umbra vieții”. Mondo Police (Corespondență din MCF – Mediul Carceral Francez,Thomas CSINTA)

Subiect de teză de doctorat. Sisteme Complexe. Atomi „sociali”. Subiect uman „automat” (robot). Psihosociologia matematică și aplicațiile ei la studiul comportamentului deviant (infracțional). Studiul comportamentului uman și al fenomenelor sociale cu ajutorul structurilor matematice și al sistemelor (formale) complexe.

 

Pe urmele pastorului („demonic–diabolic–satanic, psihopat, pervers narcisist și manipulator”) András Pándy, unul dintre cei mai mari serial–killers din istoria criminală a Belgiei. În căutarea adevărului istoric în dosarul asasinilor din Nijvel (Nivelles)–Brabant (Corespondență din Belgia)

Matthieu Moulinas, criminal sexual minor (recidivist), condamnat la închisoare pe viață. Studiul criminalității sexuale la minori cu ajutorul sistemelor complexe. (Corespondență din Franța)

Pe urmele „predatorului sexual”, Joël Le Scouarnec, „chirurgul din Jonzac”, „fericitul” monstru, probabil, „cel mai mare (pedo)criminal” francez, fără precednt în istoria contemporană a infracționalității sexuale! [Corespondență de la Curtea cu Jurați – TGI (Tribunalul de Înaltă Instanță) Saintes (Departamentul Charente Maritimes, Franța)]. Dezvăluiri, anchetă (privată) necenzurată!

Rolul „pozitiv” al pedepselor lungi de închisoare. Articol dedicat profesorului și cercetătorului medievalist Philippe Maurice, simbolul abolirii Pedepsei Capitale în Franța, unul dintre inițiatorii celebrei organizații aboliționiste franceze ECPM (Împreună Contra pedepsei cu Moartea), alături de profesorul de drept aboliționist Robert Badinter, „părintele” abolirii pedepsei capitale în Franța (consultant la elaborarea Constituției României în 1991)

Bruno Cholet, taximetristul groazei. Anchetă, dezvăluiri!

Recidiva criminală de natură sexuală. Unde sunt cei responsabili? (Mondo Police, Monitorul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului-Naţiunile Unite)

Dezvăluirile lui Mahmoud-Philippe El Shennawy, deținut, de „profesie”!

Misterioasa dispariție a lui Madeleine – Beth McCann! (Corespondență de la Praia da Luz și Lisabona – Thomas CSINTA)

In memoriam Erick Crouzet. „Evadare” din infern. Disperarea și conseințele ei dramatice. Siunciderile „În umbra vieții” (în Mediul Carceral). Anchetă, dezvăluiri.

Premieră mondială absolută: „Investigații jurnalistice în seial” Vol.10 Educație și Învățământ. Subiecte de Teze de Masterat de Cercetare şi de Doctorat în Științe Sociale. Studiul fenomenelor socio–juridice cu ajutorul teorei ergodice, a haosului (Sisteme complexe) și a sistemelor formale (de tip Gödel)

Condamnat la închisoarea pe viață de către Justiția franceză și europenă. Subiect de teză de doctorat în MAss (Matematici Aplicate în științe sociale)

Michel Quesne, un vinovat nevionat sau un nevinovat vinovat, într-un dosar criminal de incest, fără precedent în istoria criminală a Franței. În căutarea adevărului istoric!

Criminali periculoși. Legile lui Dati (MOADO – Monitorul Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite)

Procesul de pedofilie Outreau! Un proces fără sfârșit. Cea mai gravă eroare judiciară din istoria tuturor timpurilor. „Capitularea” sistemului juridic francez!

Criminalistică și Criminologie, între prezent și viitor, în perspectiva Psihosociologiei matematice (Thomas CSINTA – Bazele teoretice ale psihosociologiei matematice, aplicații la studiul comportamentului deviant). Criminalistique et criminologie, entre le présent et l’avenir, dans la perspective de la psycho-sociologie mathématique.

Ce s-a întâmplat cu Estelle Mouzin? Dezvăluirile pedofilului – violator și serial – killer, Michel Fourniret, în dosarul „disparițiilor misterioase”. Restabilirea adevărului istoric (Thomas CSINTA – Corespondență din Franța)

Rolul Cazierului Judiciar în (re)inserția socială a foștilor deținuți. Detalii cu ajutorul cazierului judiciar al autorului (Thomas CSINTA, corespondență din Franța)

Cazierul judiciar francez (Thomas CSINTA, Corespondență din Franța)

Congresul Internațional „Pregătim viitorul promovând excelența”, 27 februarie – 1 martie 2020, Iași (România). Matematici Aplicate în Ştiințe Sociale (MASS). Revizuirea condamnărilor penale în cadrul Justiției franceze, bazată pe teorema de completitudine a lui Gödel, teoria sistemelor complexe, teoria abstractă a categoriilor, teoria grafurilor, topologia rețelelor și cercetarea operațională (An analysis of judicial errors in the French judiciary system using Gödel’s completeness theorem, complex systems theory, category theory, graph theory, network topology and operational research). Abstract English: „An analysis of judicial errors in the French judiciary system using Gödel’s completeness theorem, complex systems theory, category theory, graph theory, network topology and operational research” The judicial review of criminal sentences in the French judiciary system is a long and complex process governed by law dating back to the 17th century. The Criminal Ordinance of 1670, which was registered by the Parlement of Paris (a high provincial appellate court), came into force in 1671, and allowed the Royal Council to advise the king with respect to all judicial decisions. This Ordinance will later become a Code of Criminal Procedure (CCP). Even though the Ordinance is abrogated in 1789, it was re-enacted in 1800 and consolidated further throughout the 19th century. Following this, the CCP was next modified in 2000 and in 2004. According to articles 149 through 149-4, and article 150 of the CPP, any person who is the subject of unjustified detention has the right to receive “reparations for moral or material prejudice” through the Commission Nationale de réparation des détentions (CNR-a national body dealing with applications for compensation for unjustified detention). This paper presents a detailed classification of judicial errors in France since 1670 throughout history and through present times, and provides an analysis using fundamental mathematical concepts and interdisciplinary, multidisciplinary and transdisciplinary concepts that can contribute to solving judicial errors and to the establishment of historical truths.

Repararea erorilor judiciare în Franţa și responsabilizarea magistraţilor! (Thomas CSINTA – Corespondență din Franța)

Supravegherea electronică, visul suprem al oricărui oropsit din „umbra vieții” („Libertatea sub sechestru electronic” și frumusețea ei matematică)

„Libertatea sub sechestru electronic” („Penitenciarul la purtător”). Importanța și rolul ei în (re)inserția socială a „drojdidei” societății.

Teză de doctorat în MASS – Matematici Aplicate în Științe Sociale, bazată pe teoria abstractă a categoriilor, a teoriei grafurilor și a topologiei rețelelor. Studiul socio – matematic al erorilor judiciare în Franța. (Thèse de doctorat en MASS – Mathématiques appliquées aux sciences sociales), basée sur la théorie des catégories abstraites, la théorie des graphes et la topologie des réseaux. L’étude socio-mathématique des erreurs judiciaires en France)

Moartea voluntară, o adevărată industrie! (Thomas CSINTA – Monitorul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Crimă în numele legii. Dreptul de a muri cu demnitate! (Thomas CSINTA – Monitorul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Frumusețea matematică a fizicii teoretice. Modelizarea matematică a sistemului de funcționare GPS. Concurs comun de admitere în celebrele școli superioare franceze de înalte studii Ecole Polytechinque (X) și ENS (Normale Sup’ – Școala Normală Superioară). Aplicații la supravegherea electronică („libertatea sub sechestru electronic”) a deținuților aflați în libertate condiționată sub control judiciar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.