Acasă Uncategorized Spioni, spioane și dandanale – apetența deosebită a rumânilor pentru delațiune…

Spioni, spioane și dandanale – apetența deosebită a rumânilor pentru delațiune…

Ieri seară, 23 ianuarie 2020, de la ora 18,30 a avut loc la Casa Schiller prima conferință-dezbatere din acest an ocazie cu care au fost prezentate volumele „Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională – 1916-1920” și „Spioni, spioane si dandanale în România Războinică – 1916-1919” ale istoricului dr. Alin Spânu.

Image may contain: 1 person, walking and text

Cele două lucrări conțin date importante din arhivele deschise după anul 1989, puse la dispoziția cercetătorilor istorici, fonduri documentare care scot la lumină abordări noi asupra unor evenimente, perioade, persoane. Problematica serviciilor de informații, românești și străine, de la organizare și funcționare până la liderii structurilor, reprezintă una dintre cele mai căutate și cercetate, subiectul nefiind nici pe departe epuizat. La eveniment au prezentat autorul, dr. Alin SPÂNU, Universitatea din București și dr. Florian BANU, Consilier superior, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Image may contain: 3 people

Dr. Alin Spânu lansează pe baza unor documente, în majoritate inedite, ipoteze și noi cazuri de spionaj și contraspionaj într-o epocă tulbure. Aparține noii generații de istorici, cercetători eminenți și buni analiști ai problematicii Serviciilor de Informații, alături de dr. Florian Banu, dr. Liviu Țăranu, Cezar Mâță, Florin Șinca sau Pavel Moraru (…). Evoluţia organizatorică şi funcţională a Serviciului de Informaţii după intrarea în Războiul de Întregire Naţională pune în faţa cititorului noi aspecte, interesante şi inedite în acelaşi timp. Din 1917 Serviciul de Informaţii şi-a calibrat structura, şi-a profesionalizat angajaţii, şi-a stabilit parametri calităţii prin introducerea unor acte normative în domeniu, iar rezultatele pozitive nu au întârziat să apară. La succesele obţinute au contribuit, de asemenea, Misiunea Militară Franceză, prin consiliere şi schimburi de date şi structurile armatei ruse, cu care cu care s-a conlucrat pe latura contraspionajului până la înfiinţarea unei structuri comune (…). Aparatul informativ se ridică la nivelul cerințelor actuale, oferă informații valoroase și elaborează analize anticipative de cea mai bună calitate. (…). Volumul reprezintă netăgăduit o monografie solidă consacrată structurii informative a României din perioada Războiului de Intregire Națională, fiind integral la nivelul actualelor exigențe științifice.” (din prefața volumului „Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională – 1916-1920”, prof. univ. dr. Gheorghe BUZATU – 1939-2013).

A doua cea mai veche meserie a lumii își are cronicarii ei fideli. Iar autorul acestui volum face parte din primul eșalon, deși nu este ușor să te descurci într-o lume în care au existat un Jonathan Swift, un Daniel Defoe sau mai noii Ian Fleming, John le Carré. Dar există o diferență majoră. „Poveștile” domnului Alin Spânu sunt reale. Auspiciile belice care caracterizează acest volum au reclamat din partea forurilor decizionale și ale celor operative, Direcțiunea Poliției și Siguranței Generale din Ministerul de Interne și Biroul Informații al Marelui Cartier General, eforturi de a organiza rețele și mai ales de a le pune la „lucru”. Perioada neutralității cu romantismul ei trecuse, venise vremea acțiunii. (…) Acțiuni desfășurate în spatele liniilor inamice, pe teatrele de operații și în curtea proprie. Atitudinea cu iz cavaleresc a statului român față de spionii ce activau împotriva Vechiului Regat în perioada neutralității și față de aparținătorii lor avea să se schimbe fundamental. Spionii nu mai sunt expulzați, ci executați, suspecții ajung direct în arest, iar familiile lor în taberele pentru cetățenii străini din statele inamice. Nu era ușoară viața de spion (…). Cel mai savuros capitol rămâne, de departe, cel al „Dandanalelor”, subîmpărțit în „Denunțuri” și „Între râs și plâns” (…). Pentru o lume a tenebrelor este uimitor câtă informație (presa timpului, memorii, dar mai ales arhivă) a reușit să strângă autorul și să scoată la lumină episoade inedite din timpul Marelui Război. Dar aceasta caracterizează toate lucrările apărute sub semnătura Alin Spânu.” (prof. univ. dr. Mihai RETEGAN)

Un vizitator străin remarca încă din timpul primului război mondial faptul că rumânii au o apetență deosebită pentru delațiune…

Articolul precedentBăsescu adună o parte a Diasporei la Casa Poporului la „Convenția românilor de pretutindeni”
Articolul următorTăcerile OMS și pandemia care vine din China. Primele cazuri de infecție cu coronavirus în Franța
Fizician teoretician și matematiciancian de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.