Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Drepturi prost înțelese – conceptele de libertate și responsabilitate socială (Corespondență de...

Drepturi prost înțelese – conceptele de libertate și responsabilitate socială (Corespondență de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi președinte – fondator al OADO – Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite, partener al Jurnalului Bucureștiului)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

În societatea noastră modernă, din ce în ce mai preocupată de drepturile individuale, este esențial să ne oprim puțin și să reflectăm asupra felului în care înțelegem și aplicăm aceste drepturi. Din păcate, există o tendință îngrijorătoare în societatea noastră de a interpreta greșit ideea de libertate și de a submina principiile de responsabilitate. Deseori, abuzurile sunt provocate de o înțelegere greșită a ceea ce înseamnă a avea drepturi și libertăți. Această problemă derivă adesea dintr-o denaturare a conceptului de putere și control, care poate duce la comportamente abuzive. Atunci când o persoană înțelege greșit limitele și responsabilitățile asociate cu drepturile și libertățile sale, riscă să încalce aceste principii fundamentale.

Unul dintre cele mai grave aspecte ale acestei denaturări este observat în rândul copiilor și adolescenților care cred că au dreptul de a face orice și de a spune orice, fără a fi trași la răspundere pentru acțiunile lor. Această mentalitate se observă în comportamentul copiilor care cred că pot evita consecințele faptelor lor și care se simt în siguranță prin simpla invocare a Protecției Copilului, în rândul adolescenților care abuzează fizic și verbal profesorii și în rândul soților care, folosesc violența în familie ca un mijloc de control.

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Este o realitate dureroasă faptul că România se află în topul Uniunii Europene în ceea ce privește violența domestică, iar victimele fie nu depun plângere sau își retrag plângerile de frica consecințelor, fie  se confruntă cu un sistem judiciar care nu este capabil să le protejeze sau să le ofere un remediu adecvat, și în multe cazuri ajung să plătească cu viața.

Profesori terorizati în școli de către discipoli (Corespondență din Franța – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Ecosoc – Națiunile Unite)

Violența în școli, nu are frontiere (Poliția Capitalei – „Mondo Police”, Monitorul Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului – ONU – Ecosoc „Mondo Cane” – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite în Franța)

Violența și bullying-ul în școli – un pericol iminent pentru societatea civilă (Corespondență de Lordul Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–OADO – ONU – Ecosoc)

Pe lângă aceste aspecte, există și alte comportamente periculoase care sunt tolerate sau chiar acceptate în anumite medii. De la îngrijitorii și personalul medical care tratează vârstnicii sau bolnavii cu indiferență sau răutate, la comercianți care cred că pot pune adaos fără limită, care pot îmbolnăvi oamenii în internate, cantine, spitale, restaurante, cu produse vechi, expirate sau alterate, iar eventualele amenzi nu înseamnă nimic pe lângă profitul pe care îl fac, la guvernanți care săvârșesc abuzuri de putere fără să fie trași la răspundere, există multe cazuri în care drepturile individuale sunt folosite pentru a masca comportamente inacceptabile. Abuzul de putere fiind un fenomen comun în care indivizii își depășesc atribuțiile sau folosesc puterea în mod incorect pentru a obține avantaje personale sau pentru a-i controla și domina pe alții.

Mai sunt cazurile de vandalizare a proprietăților publice și private, cazuri de conducători auto care încalcă regulile de circulație rutieră sau recurg la legea pumnului sau a bâtei în altercațiile din trafic, până la cazuri de neasumarea responsabilității pentru animalele de companie. Libertatea individuală nu înseamnă să faci orice vrei fără consecințe. Ea vine la pachet cu responsabilități și obligații față de ceilalți membri ai societății și față de comunitate în ansamblu. Este imperativ să ne întrebăm cum putem să educăm generațiile viitoare în spiritul responsabilității și respectului reciproc.

În plus, abuzurile pot fi întreținute prin lipsa de empatie și de conștientizare a impactului negativ al acțiunilor abuzive asupra semenilor. Atunci când indivizii nu sunt sensibili la nevoile și drepturile celor din jurul lor, există un risc crescut ca aceștia să recurgă la un comportament abuziv. Prin urmare, pentru a construi o societate mai echitabilă și mai echilibrată, este esențial să promovăm o înțelegere corectă a drepturilor și libertăților, și să educăm oamenii cu privire la responsabilitățile care le însoțesc. Trebuie să recunoaștem că libertatea individuală este un drept însoțit de responsabilitate și că fiecare dintre noi are un rol de jucat în menținerea ordinii și respectului pentru ceilalți, să cultivăm empatie, amabilitate și considerație pentru a promova relații sănătoase în societate.

Analiza psihosociologică a Dramei SF2M-A3M (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite, Partea 1 – Dosarul SF2M)

Analiza psihosociologică a Dramei SF2M-A3M (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite, Partea 2 – Dosarul A3M)

Analiza psihosociologică a Dramei SF2M-A3M (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite, Partea 3 – Comentariul autorului)

CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) – Un ghid pentru toată lumea (Corespondență de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi președinte – fondator al OADO – Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite, partener al Jurnalului Bucureștiului)

Comunicat al Lordului Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi președinte – fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului) – Ecosoc (Națiunile Unite), partener al Jurnalului Bucureștiului. Un pios omagiu marelui intelectulal Robert Badinter, „părintele abolirii pedepsei capitale în Franța, fost președinte de onoare al organizației de luptă contra pedepsei capitale ECPM (Thomas CSINTA – redactor șef)

Nota redacției

Crimă la comandă „în interior” din „exterior”

De ce nu poți fi un Eminescu „deplin” în România (Corespondență de la scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea – membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra