La data de 29 iunie 2023, Consiliul Consultativ (CC) al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) și Danube Forum au marcat Ziua Internațională a Dunării, în prezența domnului consilier Valentin Panait, reprezentantul MAE responsabil pentru Strategie. Cu această ocazie, au fost trecute în revista o serie de activități în ariile prioritare ale strategiei și a fost adresat îndemnul către societatea civilă de a participa la activitățile grupelor de lucru, pentru a ține pasul cu problematica discutată și pentru a genera proiecte cu finanțare prin fonduri specifice. Astfel, aducem la cunoștință organizarea la Ljubliana în data de 23 octombrie 2023 a evenimentului „10th Danube Participation Day”, eveniment dedicat societății civile, eveniment organizat în marja viitorului Forum anual SUERD.
În cadrul acestui eveniment au fost scoase în evidență oportunități și perspective ale noului cadru partenerial inovativ în beneficiul redresării, rezilienței și reconstrucției sustenabile a eco-sistemului din zona Bazinului Dunării și al Mării Negre, fiind prezentate proiecte importante din domeniul agriculturii ecologice în zone umede ale Dunării prin activitatea Centrului de inovare IH Bio Danubius (proiectele Agroecology-Transect, OrganicTargets4EU) precum și de transformarea digitală și tranziția verde (proiect Digital Danube). De asemenea, a fost prezentat proiectul EcoDaLLi prin care se dorește centralizarea structurile de guvernare a Dunării în ceea ce privește soluțiile inovatoare pentru refacerea ecologică. În completare, USH Pro Business a prezentat proiectul de digitalizare regională Wallahia eHub –Digital Innovation Hub (Weh), și sinergiile pe care le va crea cu viitoare coridoare dunărene de centre de transformare digitală.
De asemenea, cu ocazia acestui eveniment organizat de către Secretariatul Executiv al Consiliului Consultativ SUERD și USH Pro Business, împreuna cu Fundația EuroLink–Casa Europei și Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” au fost prezentate sinergiile dintre SUERD și redresarea ecosistemului unic al Bazinului Dunăre-Marea Neagră. Evenimentul a fost astfel plasat și sub egida Comisiei Europene–DG Mare, ca o conferință „Ziua Maritimă Europeană În România, 2023”. Un obiectiv al reuniunii a fost realizarea conștientizării și valorificării sinergiilor necesare între diverse acțiuni strategice. Au fost prezentate materialele de lucru, povești de succes, exemple de bune practici, propuneri de parteneriat între sectorul public, mediul de business și organizațiile profesionale, în genere, ale societății civile.
Au fost, de asemenea, prezentate propuneri privind Foaia de Parcurs în favoarea extinderii, întăririi și valorizării pe noi baze a cooperării trilaterale Rin–Dunăre– Marea Neagră, inclusiv a orașelor și porturilor prin dezvoltarea rețelei destinațiilor de excelență a ospitalității cultural-turistice, precum și proiecte specifice creșterii albastre și economiei circulare. În încheiere a avut loc o Ceremonie de Decernare a Diplomelor Speciale de Excelență în domeniile social, cultural și economic.
„USH Pro Business, alături de Inter-Bio și alți parteneri ,asigura în continuare secretariatului CC SUERD și au creat, în acest context, o rețea specifica de proiecte și dezbateri, „Danube Forum” care vizează tranziția verde și digitală a macro-regiunii. Cu cât vom avea mai multe proiecte și vom fi activi la nivelul ariilor prioritare, cu atât aportul societății civile la SUERD va fi mai mare” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business, coordonatorul secretariatului CC SUERD.
Domnul Dragoș Cristian Vlad, președinte al Autorității Pentru Digitalizare a României, a salutat activitățile și prezența la Forumul Satul Inteligent 28 iunie-3 iulie 2023 a centrului de inovare digitală Wallachia eHub, declarându-l un „evanghelist” al digitalizării, cu un rol esențial pentru transformarea digitală alături de alte EDIH (European Digital Innovation Hubs) active din România. Dânsul și-a exprimat speranța că aceste centre vor accelera procesele de acest gen din țară, reducând decalajele față de alte țări mai avansate. A pus accentul și pe aportul nostru pentru programe de creștere a competențelor digitale, reutilizarea unor seturi de date, îmbunătățirea lor, serviciile de tip one-stop-shop, mecanisme de cloud, aplicarea și reglementarea inteligenței artificiale. De asemenea, domnul ministru a sugerat că la edițiile viitoare să ne axăm pe soluții concrete în agricultură și dezvoltare rurală (aplicarea tehnologiilor digitale pentru trasabilitatea și dezvoltarea practicilor agroecologice).
În cadrul evenimentului, Wallachia eHub a fost prezentă activ la forum prin coordonatorul proiectului, Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub, împreună cu alți membri, precum clusterele Danube Engineering Hub, Smart Alliance șiInter-Bio, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, firmele de tehnologie Heveco, Integrisoft și Beia. Au fost prezentate serviciile centrului și primele sale activități dedicate firmelor, autorităților locale și comunităților de fermieri. Au fost mai multe intervenții ale membrilor consorțiului privind diverse soluții digitale din domeniile GIS și interoperabilitate (Heveco și Integrisoft), utilizarea dronelor și a tehnologiilor duale în agricultură (IH Bio Danubius, Bio Concept Valea Prahovei, Inter-Bio), soluții test before invest (Danube Engineering Hub). Soluțiile au atras atenția autorităților locale și au permis înregistrarea de noi beneficiari ai serviciilor centrului pe site ul Wallachiae Hub, secțiunea Apel de selecție.
„Wallachia eHub este profund dedicat tranziției îngemănate, verzi și digitale, și nu este pentru prima dată când participăm la acest forum. Am fost onorați de aprecierile adresate centrului de către președintele ADR și putem spune că implicarea noastră în dezvoltarea rurală este consistentă. Reprezentanții autorităților locale, dar și experți prezenți online au apreciat folosirea sinergiilor pe care USH Pro Business le face cu proiecte dedicate mediului rural și agriculturii în cercetarea europeană în Horizon Europe, Clusterul 6 Schimbări climatice prin proiectele Transect și OT4EU, unde se urmărește dezvoltarea unor comunități de practică agro-ecologica în România” a subliniat Conf. dr. Costin Lianu, coordonator WeHub.
Articole asociate
Notă. Alte articole despre USH ProBusines (aflată sub conducerea conf. dr. Costin Lianu, prorector al USH) în Jurnalul Bucureștiului
Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”
„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului