Acasă Dezvoltare Personala „Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea VI). Corespondenţă...

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea VI). Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

Cum se obține fericirea, tati?

Rebecca, iubita tatii, ți-as spune că dacă ai cea mai mică șansă să obții ceva care te face fericită-Riscă! Să știi, fată, că viața noastră este prea scurtă! Tu, trebuie să înveți că o persoană ține cu adevărat la tine când printre toate problemele din lume are timp și de tine. Când reușește și te include între miile de gânduri, pe care le are. El, este acela care se interesează de viața ta, nu din pură curiozitate ci pentru că vrea cu adevărat, să știe dacă ești bine. Să știi, tată că pe om îl cunoști cel mai bine abia după ce te-ai certat cu el. La fel cum, dacă nu te-ai trezit lângă persoana visată, înseamnă că nu te-ai culcat în patul care trebuia.

Dar, tăticule, cât de mult înseamnă în viață să ai bani?

Tată, în viață banii nu înseamnă totul! Nu tot ce există și se mișcă în jurul tău se poate cumpăra. Poți spre exemplu să cumperi patul dar nu și somnul! Poți să cumperi, un ceas, mai multe, dar niciodată timpul! Poți să cumperi pastile sau rețete întregi de medicamente, dar nu și sănătatea! Poți să cumperi sexul, dar nu poți cumpăra iubirea. Cu bani, Rebecca, poți cumpăra foarte multe lucruri care să-ți facă viața ușoară și să te facă mai fericită, dar adevăratele valori nu le poți cumpăra niciodată. Banii fac oamenii bogați, cunoștințele fac oamenii înțelepți, dar respectul face oamenii mari. Oamenii pot face bani falși, iar de multe ori banii, au transformat oamenii și i-au făcut falși. Ca o lecție pentru viitorul progeniturilor tale, dacă vei avea așa pur și simplu, să știi pentru tine, învață-i să muncească ca să poată cumpăra ceea ce își doresc. Căci altfel nu vor aprecia nimic din tot ce le oferi tu.

Află că cele mai bune lucruri în viața ta nu vor fi lucrurile pe care le vei cumpăra cu banii. Din contră, vor fi cele care nu pot fi cumpărate niciodată cu bani. Ce spui, de o îmbrățișare pe care o primești cu afecțiune, sau de zâmbetele celor din jurul tău, prietenii nu-i cumperi ei apar în viața ta ca o binecuvântare sau ca o lecție, familia ta nu ți-ai cumpărat-o, ți-a dat-o Bunul Dumnezeu să te ocrotească și să-ți facă viața ș viitorul cât mai fericit. Nu poți cumpăra dragostea, pe aeasta o poți obține numai dacă ești în stare să ți-o obții. Și ar mai fii, ceva foarte important,  amintirile frumoase din propria viață care nu pot fi cumpărate, ele se întâmplă și se acumulează!

Te-aș întreba de data asta, eu pe tine Rebecca dacă se poate cumpăra cu bani tot ceea ce o să îți prezint în continuare?

Se poate oare, tată, cumpăra soarele, luna, vântul, ploaia, zăpada, ziua, noaptea, cu vreo sumă de bani? Să știi, fata mea, că adevărata fericire costă puțin, atunci când costă mult, ține minte nu e de soi bun. Cu bani, nu se pot cumpăra cele mai frumoase lucruri din viață, acele care se simt precum emoțiile, armonia trupului tău, pacea interioară, liniștea sufletească și frumusețea caracterului tău. Eu, tatăl tău, mult timp am învățat cum să fac bani, cum să fiu cât mai puternic și am ajuns la excelența de a învăța și-o pune în aplicare, cum pot să fiu fericit. Asta îți doresc și ție fata mea!

Se poate spune că viața este un ecou, tati?

Da, fata mea, viața este un ecou. Ceea ce trimiți, vine înapoi la tine. Ceea ce sădești, culegi. Ceea ce oferi, primești. Nu îi judeca pe ceilalți și nu vei fi judecat. Oferă dragoste tuturor și dragoste vei primi. Fiecare zi este una potrivită să te bucuri de viață, indiferent dacă soarele strălucește sau nu. Căci, această viață ne schimbă în fiecare zi, fără acordul nostru. Tată, să știi că cea mai mare binecuvântare de la Bunul Dumnezeu, pe care o avem, noi ființele umane, este indiscutabil, sănătatea. Dacă suntem sănătoși, acum și mereu, le putem face pe toate. Să știi fata mea, că dintotdeauna, oamenii cu suflet bun vor fi frumoși toată viața lor.

De ce tati, lumea e în permanentă schimbare?

Rebecca, tu vezi că natura ne oferă în permanență o schimbare, vremea ea însăși. Avem patru anotimpuri iarnă, primăvara, vară și toamnă, fiecare în  felul său. Azi putem avea soare azi, la noapte ploaie și dimineață poate să ningă, deci o schimbare de la alb la negru, tot așa este fata mea și lumea este în continuă schimbare. Cred că, cel mai relevant exemplu, îl dau politicienii, care se schimbă peste noapte cu abordarea,în care ei funcționează, după dictonul „să nu spui niciodată, că de fapt nu există niciodată”. Să știi, iubita, că de fapt în viață noastră,se poate întâmpla ca uneori să poată fi soare, sau din nefericire alteori să plouă lin sau să trăiești o mare futurnă, o vijelie nimicitoare.

Dar, tată, cum ar trebui să le arăt oameniilor, bunătatea mea și pe cea a sufletului meu, în relația cu ei?

În primul rând, ți-aș spune, fetiță dragă, că bunătatea sufletească este cea mai frumoasă floare. Nu se ofilește niciodată, dar mai e ceva, această floare minunată, care este sufletul tău bun, nu crește în grădina oricui. Ție, ca să-ți fie drag să trăiești, trebuie să iubești cu adevărat oamenii. Rebecca, tu trebuie să-ți porți sufletul tău bun, cu mare grijă, printre oameni. Încearcă să iubești oamenii așa cum sunt ei, cu bunele și relele fiecăruia, pentru că unii dintre ei au ceva special și frumos de oferit în viața ta. Dar e bine să nu uiți, că bunul simț, respectul, iubirea și bunătatea sufletului tău sunt cele mai frumoase flori, pe care le-a moștenit de la părinții tăi și sunt comori care îți împodobesc sufletul, motiv pentru care trebuie să te mândrești cu ele și să le porți cu demnitate toată viața.

Fata tatii, să răspândești iubirea în viața ta, că de durere și suferință e plină planeta asta. Știi tată, până la urmă, care pare să fie secretul fericirii, oare? Învață, fata mea, să nu mai pui la suflet tot ceea ce spune lumea. Dacă, cumva, azi ți-a fost greu, crede-mă, că pe nimeni nu interesează, dacă azi ți-a fost fost mai bine, e numai pentru tine, nimeni nu are timp pentru tine. Ai fata tatii, credință și răbdare. Tu trebuie să fii cât mai puternică, să nu te încurci cu idei negative, și să nu te rătăcești în neantul necunoscător, tu trebuie să spui;vreau, mai bine în fiecare zi a vieții mele. Viața ta devine mult mai frumoasă dacă tu fata mea, accepți să fii tu însuți și să ignori răutățile din jur, care sigur nu vor dispărea niciodată. Tu trebuie să nu te rogi la Bunul Dumnezeu pentru o viață ușoară, dar te roagă tatăl tău, să te rogi pentru sănătatea fizică și psihică a ta, pentru puterea ta, căci doar așa poți trece peste toate greutățiile vieții, iubita tatii.

Te-aș întreba eu tatăl tău, în finalul acestui dialog, la ce-ți folosește ție copilul meu, să câștigi lumea întreagă, dacă tu îți poți pierde atât de ușor sufletul în lumea asta, plină de necunoscute și de multe capcane, provocări și mizerie umană la tot pasul.

Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. A se vedea și articolele autorului asociate cu  „Lecții de viață”

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea V). Corespondenţă de la H.E. HRH Lord Sir Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea IV). Corespondenţă de la Lordul, Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea III). Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea II). Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

„Lecții de viață”. Viața și fericirea noastră! Eseu filozofic (partea I). Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin Scaleţchi, analist politic, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (Naţiunile Unite)

Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)