Acasă Cultura O vizită la un conac din Oltenia și două albume excepţionale despre...

O vizită la un conac din Oltenia și două albume excepţionale despre conace și pensiuni

Inceput de toamna in Romania…

În acest week-end am acceptat invitatia generoasa a domnului Petre Bumbaru, descendent al familiei boieresti Culcer, petrecand o noapte la conacul domniei sale din Dobrița, situat la circa douazeci de kilometri nord de Targu-Jiu, in asa-numita Oltenie de sub munte.

Bumbaru este un tip traznit, foarte simpatic, desi controversat, care si-a petrecut o buna parte din viata traind in diaspora, dupa ce a fugit din tara ascuns intr-un cufar, pe cand avea 19 ani. A trait in Italia si Israel. Pentru cine are timp si dispozitie sa-i asculte peripetiile, acestea par scoase direct din 1001 de nopti, dar se pare ca a fost chiar realitatea vietii lui.

                                              Simpaticul, controversatul Petre Bumbaru

În 1995, Petre Bumbaru s-a intors in tara si a reusit in mod miraculos sa-si recupereze conacul bunicului matern. A investit pana acum circa 700.000 de euro si chiar daca nu este inca perfect, conacul primeste deja de un numar de ani invitati de marca printre care se numara diplomati straini si romani, politicieni celebri, scriitori si artisti.

Conacul de Dobrița

O noapte la conacul lui Petre Bumbaru, la care dupa miezul noptii poti vedea Calea Lactee in timp ce bei un vin local pe terasa din fata cladirii in care a inoptat insusi regele Mihai in anul 1944, va ramane cu siguranta mult timp in amintirea noastra.

Dar mai important este, poate, ca acesta este doar unul din zecile, poate sutele de conace care au fost salvate de la paragina si reintroduse in circuitul turistic, mai mult sau mai putin elitist.

Prestigioasa editura Igloo, care a publicat in anul 2013 primul volum al albumului Conace si pensiuni din Romania, a avut bunavointa sa ne trimita recent si volumul 2 (cu o prefață de arh. Cristian Brăcăcescu), aparut in acest an, pentru a ne da alte si alte idei de calatorii de neuitat, in care sunt prezentate urmatoarele obiective:

CASE DE OASPEȚI ÎN CINCȘOR / Guesthouses in Cincșor (p. 8)
CONACUL MANASIA / The Manasia Mansion (p. 18)
LIMANUL RESORT / Limanul Resort (p. 26)
CASA KRAUS / The Kraus House (p. 34)
ACADEMIA CULINARĂ CONVIVIUM TRANSILVANIA / The Convivium Transylvania Culinary Academy (p. 42)
CASA CU ZORELE / The House of Morning Glories (p. 50)
CASA FOLBERTH / The Folberth House (p. 58)
CONACUL GAÁL / The Gaál Mansion (p. 66)
VESEUD 11 / Veseud 11 (p. 76)
CASA PETER MARKEL / The Peter Markel House (p. 84)
VISCRI 32 – VIS DE VISCRI / Viscri 32 – Vis de Viscri (p. 92)
DOMINIC BOUTIQUE–CLOAȘTERF / Dominic Boutique – Cloașterf (p. 102)
DOMINIC BOUTIQUE–STRADELA CETĂȚII, SIGHIȘOARA / Dominic Boutique – Citadel Pathway, Sighișoara (p. 112)
STADTERN HOF / Stadtern Hof (p. 120)
THEISS-HOF / Theiss-Hof (p. 126)
TINNEN MARZ HOF / Tinnen Marz Hof (p. 132)
CHALET ALPINA / Chalet Alpina (p. 140)
THE PINES BOUTIQUE VILLA / The Pines Boutique Villa (p. 150)

In albumul Conace și pensiuni din România 2, elementul hotărâtor e reconstituirea, prin dialogul naturii cu oamenii locului, a unui peisaj cultural care evocă distinct un relief, o floră, o istorie sau o etnie și care dă imaginației iluzia de a fi altundeva, altcândva, altcineva. Găzduit cu toate onorurile la conac, sau primit cu inima deschisă în curtea unui gospodar, turistul nu mai este tratat ca un client, ci ca un oaspete.
Cu toate rigorile impuse de spațiul tipografic, pe lângă poveștile caselor și-au mai făcut loc, pe ici, pe colo, și câteva din poveștile oamenilor. Cam scurte și cam puține, față de cât ar fi meritat. Le puteți afla, depănate pe îndelete, chiar de la ei; dar pentru asta trebuie făcut un drum până acolo.

De altfel editura a initiat un concurs pentru a stimula cunoasterea si vizitarea acestor oaze de turism sofisticat. Vara aceasta castigatorii au fost avut ocazia sa fie oaspetii destinatiilor de mai jos:

  1. Săptămâna 20-27 iunieCasa Walter (Alma Vii 104, jud. Sibiu) – câștigătoare Alexandra Varzan, Mehedinți
  2. Săptămâna 28 iunie-5 iulieDominic Boutique-Stradela Cetății (Hermann Oberth 43A, Sighișoara) – câștigătoare Despina Hoinaru, București
  3. Săptămâna 6-13 iulieCasa Folberth (Criț 217, com. Bunești, jud. Brașov) – câștigătoare Elena Maior, Brașov
  4. Săptămâna 14-21 iulieVeseud 11 (Veseud 11, com. Chirpăr, jud. Sibiu) – câștigătoare Eliza Manea, Brăila
  5. Săptămâna 22-29 iulie: Tinnen Marz Hof (Richiș 119, com. Biertan, jud. Sibiu) – câștigătoare Adina Dumitrescu, București
  6. Săptămâna 30 iulie-6 august: Dominic Boutique-Cloașterf (Cloașterf 20, com. Saschiz, jud. Mureș) – câștigătoare Georgiana Isbășescu, Rm. Vâlcea

Pentru cei care nu au achizitionat înca volumul 1 al albumului reamintim ca acesta prezintă 19 pensiuni şi conace din România, locuri deosebite ce se remarcă prin arhitectura de excepţie şi tipul de locuire pe care o propun. Alături de albumul anterior Hoteluri din România, acest prim volum conturează o hartă a catorva din cele mai interesante şi frumoase locuri de cazare de la noi, constituind un reper atât pentru arhitecţi şi specialişti, cât şi pentru turiştii interesaţi de design sau patrimoniu.

Din sumar: Conacul Apafi, Case în Copşa Mare, Castelul Haller, Valea Verde, Viscri 125, Case în Micloşoara, Case în Valea Zălanului, Case de vacanţă în Zăbala, Case trediţionale în Breb, Conacul Polizu, Deltarium Aegis, 5 Chirpici, Enisala Safari Village, Conacul dintre vii, Hanul Balaban, Villa Poem Boem, Atra Doftana, Conacul lui Maldăr, Pensiunea Larix.