Acasă Agricultură & Industrie Ecologice Cooperare și transfer de cunoștințe între clustere de agricultură ecologică din bazinul...

Cooperare și transfer de cunoștințe între clustere de agricultură ecologică din bazinul cerealier al Dunării (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)

În data de 17 ianuarie 2024, a avut loc la Craiova întâlnirea  fermierilor din cadrul clusterelor Bio Danubius Tulcea și Bio Oltenia Craiova, întâlnire ce a avut ca scop transferul de cunoștințe între clustere de agricultură eco(bio)logică din bazinul cerealier al Dunării. Întâlnirea, organizată de Agro Danubius Trading, membru Bio Danubius, a fost un prilej de creștere a coeziunii dintre cele doua clustere, membre ale consorțiului de clustere Inter-Bio.

În cadrul evenimentului au fost prezentate avantajele agriculturii ecologice de către fermierii cu mai mare experiență în domeniu, din județul Tulcea și alte județe unde clusterul Bio Danubius este activ, în special către fermieri care doresc să se inițieze și să facă conversia către agricultura ecologică. Evenimentul, la care au participat peste 40 de persoane, a fost deschis de domnul Viorel Morărescu- Director Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în continuare fiind prezentate teme de interes precum: prezentare clusterului Bio Danubius și a proiectelor sale: Agroecology–Ttansect și OrganicTargets4EU, prezentarea clusterului BIO Oltenia, conceptul de integrare în agricultura ecologică, avantajele agriculturii ecologice, promovarea produselor ecologice, certificarea produselor ecologice, cazuri de succes ale unor ferme ecologice. De asemenea, experiența dobândită de către Agro Danubius Trading, entitate din cadrul Bio Danubius, sub aspectul unor servicii integrate oferite fermierilor a fost bine apreciată de fermierii paricipanti.

Agricultura biologică sau ecologică este singurul proces în măsură să ofere în același timp produse de calitate cu etichete cât mai curate, păstrarea biodiversității, creșterea fertilă a solului și menținerea calității apei cât și venituri pentru fermieri pe termen lung. Este un procedeu modern de a cultiva plate și de a crește animale, fără a folosi în proces fertilizanți, stimulatori de crestere sau hormoni de crestere a plantelor cât și a animalelor. Agricultura ecologică joacă un rol esențial în transformarea sistemului alimentar al UE și asigurarea unei alimentații mai sănătoase și mai durabile. Planul de acțiune UE pentru dezvoltarea producției ecologice a fost votat în Plenul Parlamentului European. Obiectivele principale urmăresc stimularea producției și consumului de produse ecologice precum si creșterea suprafeței terenurilor utilizate pentru agricultura ecologică în UE de la 9,1%, conform ultimelor date, la 25 % până în 2030.

„În cadrul evenimentului am prezentat pe larg preocupările Bio Danubius și Inter-Bio de a dezvolta un standard voluntar original, pe bazele standardului romanesc SR13595, precum și a altor standarde internaționale, aplicat pe cerințe și indicatori specifici zonei de-a lungul Dunării. La fiecare reuniune de acest gen, suntem mai aproape de acest deziderat comun, care nu se poate baza decât pe o recunoaștere atât pe piața națională cât și cele internațională. În fața unei dominante crescute ale marilor ferme agricole cerealiere în regim convențional, dacă se dorește într-adevăr promovarea fermelor mici sau mijlocii, intens angajate în sistem organic (bio, ecologic), ceea ce corespunde unor angajamente europene ale României, planul național pentru agricultură ecologică ar trebui să acorde o mai mare atenție prin instrumente operaționale implementabile cât mai rapid, acestui tip de ferme, în esență asociative. Avem o țintă extrem de modestă de adopție la nivel național a acestui tip de agricultură. La o țintă modestă  riscul de a nu interveni e mare  și avem deja lecția învățată anul trecut a renunțării la facilitățile fiscale oferite sectorului, cu efecte negative imediate pe piață.” a declarat Conf. dr. Costin Lianu.       

Notă. Conf. dr. Costin Lianu este președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președintele Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Este coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Este autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010 și co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect, WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.

Articole asociate

Agricultura ecologică în atenția structurilor asociative specializate la nivel regional (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

România ar trebui să aibă ținte mai ambițioase privind agricultura ecologică

Există interes pentru agricultura ecologică în România? Concluzii pe marginea unor dezbateri în proiectul „Edaphic-Bloom Danube”

Agricultura regenerativă și agro-ecologia, noua țintă a fermierilor în regim ecologic din Delta Dunării

Tulcea – un centru important al agriculturii ecologice din România (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)  

Inter-Bio susține introducerea de noi reglementări de agroecologie (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Nota redacției

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Am trăit prea mult?” Evenimentul Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”) – 80 la Galeria de Artă „Kulterra” din București. Polihistorii Sophianici

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

Le Casse du siècle – „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizația Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb”de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric (Partea 1 – Preambul)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

4 COMENTARII