Acasă Evenimente culturale POEM-I (Proiectul Orizont Eminescu Mihai–Internațional) – acasă la „Bădița Mihai” a lui...

POEM-I (Proiectul Orizont Eminescu Mihai–Internațional) – acasă la „Bădița Mihai” a lui Eminescu (Corespondență de la profesorul Constantin Hărăbor)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose! Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events. The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

De Ziua Națională a Culturii Naționale „POEM-I (Proiectul Orizont Eminescu Mihai–Internațional)” din Australia (Corespondență de la colaboratorul nostru Profesorul Constantin Hărăbor)

Proiectul Orizont Eminescu Mihai–Internațional (acronim POEM- I) conceput în anul școlar 2022 -2023 de o echipă de profesori inimoși de la Școala Gimnazială Orizont din București are o evoluție fascinantă. Astfel, în vara anului 2023 el a ajuns în Hamilton (provincia Ontario, Canada), unde a fost prezentat la Săptămâna Internațională de Cultură Română, de o echipă formată din doi profesori și o elevă. Aici el a fost foarte bine apreciat de participanții la acest eveniment internațional. Ca urmare și-a găsit doi parteneri din Canada: Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ioan Botezătorul” din Kitchener și Asociația Cultural-Artistică „Muzidava” din Waterloo, Ontario. Apoi, la sfârșitul anului 2023, el a ajuns în Australia, unde a fost prezentat de autorul de proiect al Asociației Academiei Australia-România pentru Cultură din Sydney și Asociației Române Doina din Queensland, Brisbane. Conducerile acestor asociații au solicitat cu entuziasm să devină parteneri în proiect. Tot în Australia, la capătul lumii, am fost pus în legătură cu un mic grup de elevi români din Istanbul care au devenit participanți la activitățile artistice din proiect.

„Prietenia științelor și știința prieteniei” – Arta creării și cultivării prieteniei (Corespondență de la profesorul Constantin Hărăbor – Istanbul, Turcia)

Similar s-a întâmplat și după ce proiectul a fost prezentat la Chișinău, Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, care ne-a găsit ca partener activ în proiect Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din capitala Republicii Moldova. Acești parteneri au dovedit concret dragostea lor pentru geniala creație eminesciană prin participarea entuziastă la spectacolul „Porni Luceafărul…174 ani de Nemurire” pe care l-am organizat pe 19 ianuarie 2024 la Palatul Național al Copiilor. După această acțiune de răsunet, echipa de proiect a făcut o evaluare a drumului parcurs și o proiecție în viitor. Așa s-a decis că este timpul ca POEM-I să ajungă la Botoșani, Ipotești și Agafton ca să-l prezentăm Poetului Maxim! Am denumit această acțiune din Proiect: „Acasă la Bădița Mihai”.

Montaj și colaj foto creat de George Roca (Președintele Onorific al Asociației „Academia Australia-România pentru Cultură” din Sydney, în Revista Bumerang al cărui Director este)

Ea a constat într-o excursie a 16 elevi, 2 profesori însoțitori și doi oaspeți de seamă: actorul și cantautorul Sergiu Cioiu și  Maria Bocor (artistă coregraf și profesoară de balet), desfășurată în perioada 19–21 aprilie 2024. Pentru desfășurarea în bune condiții a acțiunii și, mai ales, în vederea atingerii tuturor obiectivelor educative ale POEM-I, am cooptat în Echipa și pe Minodora Topală (profesoara de limba română și franceză, învățătoare la bază, de la Școala nr. 12 Botoșani) cu o bogată experiență în domeniul proiectelor educative școlare și extrașcolare. Cu ajutorul dânsei am stabilit aspectele organizatorice (cazare, masă, etc.), Programul detaliat, un parteneriat cultural-educativ cu Memorialul Ipotești–Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, prin amabilitatea și implicarea entuziastă a inginerului Daniel Tupiluș–Director adjunct, precum și cu Biserica Uspenia Botoșani.

În prima zi, vineri, pe 19 aprilie după ce am ajuns la Botoșani și ne-am cazat, am parcurs un traseu mirific: prin centrul vechi al orașului începând de la bustul statuar și placa ce marchează locul unde a fost casa unde s-a născut Luceafărul, Biserica Uspenia–unde a fost botezat, până în Parcul Mihai Eminescu din Botoșani unde sunt trei statui superbe ale lui Mihai Eminescu, operele sculptorului clujean Ovidiu Protopopescu. Pe tot parcursul acestui traseu sunt scrise pe plăci de marmură cu socluri din piatră toate cele 98 de strofe ale magistralului poem eminescian Luceafărul, o idee formidabilă. În principalele puncte ale acestui traseu, celebrul actor Sergiu Cioiu a recitat poezii de Mihai Eminescu amplificând astfel efectul educativ al acțiunii, prin trăirea unei emoții artistice. Acesta a fost primul contact direct cu… spiritul eminescian.

A doua zi de dimineață am fost la Biserica Uspenia, unde ne-am închinat, iar Preotul Andrei Constantin ne-a făcut o slujbă de binecuvântare. A fost o zi de-a dreptul miraculoasă, în primul rând că, dacă toate zilele înaintea sosirii noastre vremea a fost urâtă, foarte rece și ploioasă, de dimineață a ieșit soarele și a fost o vreme absolut superbă. În al doilea rând a fost recitarea dumnezeiască a Rugăciunii lui Mihai Eminescu de către Sergiu Cioiu, iar apoi noi toți, elevi și profesori, am spus împreună această minunată Rugăciune. La sfârșit enoriașii bisericii ne-au dat fiecăruia câte un măr și un colăcel, privindu-ne cu multă admirație.

Proiectul „Orizont Eminescu” al profesorului Hărăbor Constantin în Australia (Corespondență de la Sydney)

Prin grija doamnei Minodora Topală am beneficiat pe tot parcursul acestei miraculoase zile de un jurnalist și fotoreporter inedit–fosta ei elevă Anisia Amărioarei, actualmente elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic Grigore Antipa și reporter la revista pentru copii și adolescenți Buzz din Botoșani. Ea a făcut pe tot parcursul vizitei fotografii și înregistrări video profesioniste. Apoi am plecat la Ipotești, unde am fost primiți călduros de directorul adjunct și doamna Oana Buzatu– Muzeograf gradul 1. Fiecare elev a primit cadou un pliant, un semn de carte și un magnet prntru frigider, iar adulții au primit în plus câte un exemplar din superba carte „Ipotești-Memoria unei case”–o adevărată bijuterie editorială și ultimul volum din elevata revistă „Glose” a Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu”. Noi am dăruit e-book-ul Proiectului, Afișul cu sigla POEM-I, precum și articole despre proiect din Curierul Național și Tribuna Învățământului.

După aceea am făcut un tur ghidat în care am văzut, înțeles și simțit mediul cultural elevat în care a copilărit Bădița Mihai, frații și surorile lui. În acest sens ne-au ajutat foarte mult prezentarea făcută de doamna muzeograf, dar și faptul că, de exemplu, în salonul de primire a oaspeților familiei Poetului, talentatul nostru prieten Sergiu a recitat emoționant, până la lacrimi, poeme eminesciene, sau, cu noi așezați în pridvorul casei și pe scările ei, a citit superbul Basm al lui Geo Bogza–prin care el își imaginează de ce Dumnezeu a făcut posibilă nașterea Luceafărului poeziei române pe aceste meleaguri binecuvântate.

În continuare, cu mic cu mare, am montat în frumosul parc al Memorialului expoziția internațională: „Orizont Plastic Eminescian” cu picturi și desene ilustrând poezii ale Bardului național, realizate în cadrul POEM-I de către elevi ai școlii noastre sub îndrumarea lui Sabina Cozma (profesoară de desen gr. I) precum și de copii români din Australia (Brisbane), Canada (Kitchener), Republica Moldova (Chișinău), Turcia (Istanbul). La „simeză” au fost puse două capodopere: una a doamnei profesoare Sabina Cozma–sigla Proiectului și cealaltă a elevei Maria Rotaru din clasa a VI-a C, acestea fiind și reproduse pe Coperta I, respectiv IV ale Cărții Proiectului. În continuare s-a desfășurat în Amfiteatrul Memorialului un recital de poezie eminesciană susținut de elevii noștri și completat de surorile Ecaterina și Valentina Cozma–eleve la Școala 12, Botoșani, care ne-au încântat interpretând cântece pe versurile Poetului, spectacol la care au asistat și mulți vizitatori. În acest context, prietenul Sergiu a făcut și un scurt curs practic de recitare a poeziei, adică o lecție de învățare activ-participativă, cu accent pe latura de trăire afectivă/emoțională. Apoi a fost rândul fotoreporterului Anisia Amărioarei, care s-a împrietenit cu elevii noștri și a făcut cu ei o scurtă lecție practică de fotografie artistică, ceea ce se numește în noul limbaj de lemn: „learning by doing, living and filing”.

Profesorul Hărăbor cu eleva Rotaru Maria (clasa a VI-a A), al carei desen inspirat de Poemul Luceafărul a devenit coperta IV a cărții Proiectului POEM-I, expus în original și în Canada la „Săptămâna Internațională de Cultură Română din Hamilton (provincia Ontario)


Ca o materializare a profundului respect, dragostei și admirației pe care le avem, nutrim și cultivăm la elevi pentru genialul „Bădița Mihai”, am plantat împreună, în fața casei lui, un trandafir arborescent cu flori roșii. Evident că ne-am dus și la Lacul codrilor albastru, iar aici s-a petrecut ceva interesant: după ce marele nostru Prieten Sergiu ne-a încântat iarăși sufletul recitând din Eminescu, mulți elevi care până atunci nu îndrăzniseră s-au dezlănțuit recitând cu bucurie…

După-amiază ne-am deplasat la Mănăstirea Agafton unde trei mătuși ale Poetului, surori ale mamei sale: Sofia, Fevronia și Olimpiada au fost călugărițe, iar ultima, Maica Olimpiada a fost Stareță, și am vizitat mormintele lor. Am arătat elevilor acest colț de Rai unde copilul Mihai venea cu multă plăcere, admira „codrii de aramă”, „fiind băiet, păduri cutreieram..”, etc. A fost iarăși un moment de emoționantă percepere a spațiului eminescian, datorat și prezentării documentate și emoționante a locului de către Stareța actuală a Schitului–Maica Stavroforă Ambrozia Hrițuc. Vrăjiți de frumusețea paradisiacă a locului, văzând și tabăra de elevi „Codrii de Aramă” de lângă Mănăstire, câțiva elevi au propus să organizăm, în viitor, ca o activitate distinctă în cadrul POEM-I, o tabără de zece zile aici, idee agreată de toți ceilalți participanți. Îmbogățiți sufletește cu aceste minunate experiențe, duminică dimineață am plecat spre ultimul obiectiv al excursiei, anume vizitarea uluitorului monument „Arborele Eminescu” din centrul orașului Onești. A fost iarăși un moment înălțător, așa cum se poate vedea și din fotografia alăturată.

În final ne-am întors fericiți și mult mai bogați sufletește să povestim acasă-părinților, la școală–colegilor, ce lucruri minunate am văzut și ce experiențe am trăit. Iar noi, adulții organizatori, am fost fericiți când i-am văzut și simțit pe copii care au participat foarte mulțumiți și încântați, fapt subliniat și de comentariile părinților care au avut posibilitatea să ne urmărească via Facebook și WhatsApp. Transcriem aici doar un astfel de mesaj: „Minunate locuri, frumoasă atmosferă! Copii frumoși și talentați, Dascăli Excepționali!”. Iar nouă membră în echipa de proiect–Minodora Topală a scris pe blogul ei denumit „Drumuri de Poveste–Oameni de Poveste”: „Pentru mine, participarea la acest proiect a însemnat o doză de energie nebănuită pe care o găsesc mereu în preajma copiilor, noi prieteni Andreea, Sergiu și Maria, precum și regăsirea unei vechi prietenii cu Costel, matematician ca formare, dar cu poezia în suflet, un om de cultură, un neobosit călător și care se îmbogățește…dăruind!

Impresiile celebrului actor si cantautor Sergiu Cioiu

„A fost o superbă călătorie, în lumea în care s-a născut „poetul nepereche”, o lume care emoționează și te îndeamnă să cauți, dincolo de operă, fapte descoperind locuri și obiecte atinse de demiurgul a cărei genialitate trece prin timp și ne fascinează. A fi înconjurat de acești copii minunați, a mânca alături de ei, a porni ziua împreună, mi-a întărit încrederea că pot avea încredere într-un viitor mai bun, viitorul lor, la care își dau obolul oameni puternici și frumoși, ca acești învățători care, cu grijă și dăruire, îi însoțesc pe drumul cunoașterii. Constantin Hărăbor, inițiatorul și realizatorul acestui proiect, a știut să găsească oameni puternici, frumoși care au înțeles valoarea educativă, au sprijinit și sprijină realizarea acestui excepțional proiect. Țin să îi mulțumesc pentru invitația de a participa și de a mă implica, citind din creația eminesciană! Pentru mine, a fost o experiență îmbogățitoare, pentru care le mulțumesc copiilor de la școala gimnazială Orizont, din București, profesorilor care sunt alături de acest proiect, Proiectul Orizont Eminescu Mihai-International (POEM-I), Doamnei profesoare Andreea Cososchi, ca și minunatei gazde de la Botoșani, Ipotești și Agafton, Doamna profesoară Minodora Topală. Urez succes deplin acestui generos proiect.” (Sergiu Cioiu)

Impresiile scriitorului si compozitorului Marin Voican Ghioroiu

Cine are puterea de a ierta? Elogiul folcloristului, poetului și compozitorului Marin Voican. „Afrontul” Simonei Halep

Distins și drag prieten, domnul profesor Constantin Harabor, slujitor cu har întru Eminescu, această călătorie de suflet pe care ați făcut-o pe drumul străbătut de Bădița Mihai, însoțit de elevii pecare-i educați în spiritul dragostei de neam și țară, și a mult celebrului artist de geniu, maestrul Sergiu Cioiu și colegilor Domniei Voastre, m-a impresionat în mod deosebit. Fiindcă  m-am născut cu Eminescu în casă, când la vârsta de 6 ani am primit de ziua mea de naștere,  1 Aprilie, un inestimabil cadou „Poezii de Eminescu” din partea tatălui meu Ilie Voican (acum 78 de ani), carte de care nu m-am mai despărțit niciodată, citind articolul pe care mi l-ați trimis,  am trăit clipe de extaz, v-am fost partener de drum, m-am bucurat împreună cu acești elevi (ghiocei frumoși) care înfloresc sub oblăduirea unui dascăl ce le oferă lumea de vis a peziei demiurgului  Mihai Eminescu.  Îmi doresc, pe viitor, să vă fiu partener, să ne bucuram de frumusețea ținuturilor  prin care au trecut pașii Părintelui nostru spiritual, Mihai Eminescu. Bunul Dumnezeu să vă deie protecție divină și să vă realizați tot ce vă propuneți în domeniul învățământului, promovarea culturii și educarea generațiilor tinere în a-și cunoaște valorile  acestui popor ,,născut poet” și a iubi Limba Română.” (Marin Voican Ghioroiu)

Constantin Hărăbor (Profesor de Matematică gr. I–Autor și coordonator de proiect) și Andreea Cososchi (Profesor definitiv de Limba română și Engleză–responsabil de acțiune. Imagini foto & video Anisia Amărioarei (elevă în clasa a VI-a, Liceul Teoretic Grigore Antipa, Botoșani, reporter la revista pentru copii și adolescenți Buzz din Botoșani, cooptata în Echipa de Proiect)

Articole asociate

Eveniment cultural de excepție în România al Poetului Preot Dr. Dumitru Ichim biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Kitchener (Provincia Ontario, Canada). Corespondență de la colaboratorul nostru Prof. Constantin Hărăbor

Primul eveniment cultural artistic al anului 2024 – „Armonii poetice – Eternul Eminescu” cu Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

ICR Stockholm – Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția eruditului promotor de artă vizuală Michel Gavaza)

Cronologie Biblică, în sinteză, pe înțelesul tuturor. Partea 1 (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

Istoria o scriu temerarii, nu epigonii – Corespondența mea privată cu compatriotul meu (francez), fostul funcționar de Poliție și membru IPA (International Police Association – France), Loïc Thétio („Românul de pe Coasta Atlanticului”, „Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul”) – angajați profund în ajutoarele umanitare și în slujba adevărului istoric (de 33 de ani)

Supradotarea – o condiție psihologică specială. Evaluare la Leonardo School – Centrul Gifted Education din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului și al CUFR – Centre of French Graduate and Postgraduate advice – education – research & developement, Paris–Bucharest)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

1 COMENTARIU

  1. […] din București își propune să modeleze personalitatea elevilor săi și să îi inspire prin proiectul POEM-I, un proiect cultural internațional de promovare a figurii eminesciene și a valorilor culturale […]