Acasă Eveniment istoric comememorativ Primul eveniment cultural artistic al anului 2024 – „Armonii poetice – Eternul...

Primul eveniment cultural artistic al anului 2024 – „Armonii poetice – Eternul Eminescu” cu Jurnalul Bucureștiului

Primul eveniment cultural artistic al noului an este Eternul Eminescu”, proiect al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, instituție finanțată de Consiliul Județean Neamț, proiect care a debutat în anul 2004 și care a adus în atenția publicului vasta creație eminesciană tălmăcită de artiști consacrați ai scenei românești, printre ei actorii: Ion Caramitru, Dorel Vișan, Maia Morgenstern, Lamia Beligan, Draga Olteanu-Matei, Cornel Nicoară, Adrian Titieni, muzicienii Eugen Doga, Aurelian Octav Popa, Sara Stroici, Adrian Stroici, Tudor Niculescu-Mizil.

Ediția de anul acesta a Eternul Eminescu” se dovedește a fi un eveniment sincretic, în care se îmbină poezia, muzica și arta plastică românească. Repertoriul muzical ales de pianista Mihaela Spiridon, dintr-un spectru larg al artei sonore internaționale, se împletește armonios cu versurile celor mai importanți poeți români în tălmăcirea actorului Marius Bodochi, un accent special fiind pus pe creația eminesciană. Un rol important în întregul spectacol îl joacă arta plastică, opera pictoriței Mariana Papară integrându-se perfect și oferind un plus de atractivitate

Intitulat „Armonii poetic-Eternul Eminescu” spectacolul dedicat Zilei Culturii Naționale se va desfășura duminică, 14 ianuarie 2024, la ora 17h00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț. Întregul eveniment beneficiază de prezentarea omului de radio, președintele Asociației „Pro Valores” și expert PR al UAP Sebastian Crăciun (Radio România Cultural). Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Jurnalul Bucureștiului,Romaniapozitiva, Observator cultural, Jurnalmm, Calendar evenimente, Agentia de carte, Roportal

Marius Bodochi. Unul dintre cei mai valoroși și iubiți actori din România. O vedetă atât a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc. A debutat în anul 1982, pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca. A făcut creații interpretative memorabile în „Richard II”, „Visul unei nopți de vară”, „Regele moare”, „Amadeus”. A primit numeroase premii și distinctii: Cetățean de onoare al municipiului Cluj- Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor-Fundația „Silvia Popovici”, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara. Este Director al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Mihaela Spiridon. Născută la Bacău, este absolventă a Conservatorului din Bucureşti, la clasa maestrului Gabriel Amiraş. În anul 1985, susţine examenul de licenţă la care obţine nota maximă. În urma unui concurs, obţine titularizarea în funcţia de lector universitar, specializarea Interpretare muzicală-pian principal, la Colegiul Universitar de Muzică Piatra-Neamţ, din cadrul Academiei Naționale de Muzică „GheorgheDima” Cluj-Napoca. Susţine concerte în compania Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău şi recitaluri individuale sau camerale, pe scene din România, Italia, Belgia, Elveţia, Slovacia, alături de studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Norvegia, MareaBritanie, Franţa,  Elveţia şi Italia. Este director artistic al Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, coordonând programul acestuia în perioada 2005-2008 și din 2013 până în prezent. În prezent, este conferenţiar universitar titular la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, doctor în interpretare muzicală şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Mariana Papară. Absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, în 1978, artista a evoluat cu success atât prin proiectele artistice personale cât și în cele didactice, ca profesoară de pictură la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamț. În anul 2000, Mariana Papară se stabilește în Italia, la Torino, unde înființează prima galerie de artă românească, dedicându-și timpul creației și organizării unor expoziții importante. Din 2006, artista este președintă a Asociației Artistice Internaționale „Aripa”, în cadrul căreia  promovează arta românească contemporană. Membra a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Internaționale a Artiștilor Profesioniști (AIAP), Mariana Papară a colaborat cu galerii și instituții culturale din Europa, valorificându-și opera în peste 20 de expoziții personale și peste 70 de participări la expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Lucrările sale se află în colecții de stat și particulare în Europa, America, Asia. Artista este, de asemenea, prezentă cu lucrări în cele trei volume din „Enciclopedia de Artă Italiană, de la 1900 până astăzi, Catalogul General”.

Articole asociate

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Piatra Neamț – „Eternul Eminescu” (Corespondență de la Sebastian Crăciun – Președintele Asociaţiei Cultural – Sportive „Pro Valores”)

Proiectul „Orizont Eminescu” al profesorului Hărăbor Constantin în Australia (Corespondență de la Sydney)

„Eminescologie” la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a marelui nostru poet național Mihai Eminescu cu Jurnalul Bucureștiului (magazin cultural – educațional și de cercetare științifică în științele socio – judiciare)

Destinées européennes. Eminescu dans les langues de l’Europe

Eminescu sărbătorit de Ziua Limbii Române în 2023 (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu – Cristian Dinică)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragmente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Nota redacției

„Am trăit prea mult?” Evenimentul Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”) – 80 la Galeria de Artă „Kulterra” din București. Polihistorii Sophianici

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Profesorul – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea 2” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice” („atom – social”, „robot – uman”)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal [Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel]

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra