Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane Conferința-dezbatere „Tragicul destin al lui Arlette Coposu, soţia Seniorului” la Casa de...

Conferința-dezbatere „Tragicul destin al lui Arlette Coposu, soţia Seniorului” la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București cu Jurnalul Bucureștiului

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, în colaborare cu Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană (ADICE), vă invită la conferința-dezbatere „Tragicul destin al lui Arlette Coposu, soţia Seniorului”, care se va desfășura marți, 30 ianuarie 2024, începând cu ora 18h00, la sediul instituției. Prezintă: Dr. habil Cosmin Budeancă (istoric, redactor-șef Memoria-revista gândirii arestate), Tudor Călin Zarojanu (scriitor și jurnalist), Dr. Alina Pavelescu (director adjunct Arhivele Naționale ale României), Andreea Mâniceanu (istoric și muzeograf, Muzeul Municipiului București). Coordonator proiect Mihai Floroiu.

Pornind de la publicarea volumului „Arlette Coposu, soția Seniorului”, semnat de Andreea Mâniceanu, evenimentul își propune să prezinte tragicul destin al soției omului politic Corneliu Coposu, victimă a ororilor comunismului, care a executat 14 ani de închisoare pentru convingerile sale și ale soțului său. Dacă despre Corneliu Coposu, fostul secretar personal al lui Iuliu Maniu, au fost publicate numeroase scrieri, mai ales despre perioada sa de persecuție din timpul comunismului, fiind considerat un model al renașterii democrației române după 1989, despre soția sa, Arlette Coposu, s-a vorbit cu mult mai puțin decât ar fi meritat.

Corneliu Coposu: Ultimul interviu, cu ziaristul și scriitorul Marin Beșcucă, membru UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România)

Statuia Martirului. Corespondență de la marele intelectual Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”, „Balzac al României” – „Dr. în Arte, scriitorul cu cea mai vastă și completă operă religioasă din cultura română, „cel mai important” și cel mai prolific autor român în viață, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului). Compoziții muzicale ale formației musical – pop newyorkeze Indiggo Twins (Mihaela & Gabriela Modorcea)

Andreea Mâniceanu s-a născut la Giurgiu, la 27 noiembrie 1992. Este absolventă a Facultății de Istorie, Universitatea din București, specializarea „Istoria comunismului în România” și a masterului de „Istoria comunismului în România” din cadrul aceleași facultăți.În prezent este istoric, muzeograf la Muzeul Municipiului București, în cadrul primului proiect expozițional de antropologie urbană din România–„Muzeul vârstelor–de la copilărie la senectute”, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu. În anul 2020 a publicat volumul „Arlette Coposu, soția Seniorului”, la Editura Corint. În 2023 a susținut la sediul Casei de Cultură „Friedrich Schiller” cele două conferințe: „București, orașul premierelor” și „Hanuri ale Bucureştiului de altădată”.

  •  „Destinul lui Arlette a fost legat definitiv de cel al lui Corneliu Coposu prin căsătoria acestora din 24 octombrie 1942. În acel moment, acesta era secretarul personal al liderului Partidului Național Țărănesc, Iuliu Maniu. Toate acțiunile realizate de către autoritățile comuniste au avut în vedere aceste legături politice, iar tânărul cuplu nu a putut scăpa niciodată de apartenența țărănistă. […] Andreea Mâniceanu realizează, în acest volum, biografia lui Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, care a pătimit în penitenciarele comuniste timp de 14 ani, trecând prin calvarul anchetei și suferind condițiile foarte grele din spațiile carcerale în care a fost închisă. […] Demersul autoarei este lăudabil, prin încercarea de a recrea biografia lui Arlette Coposu pe baza mărturiilor celor care au cunoscut-o, dar și pe baza dosarului de la Securitate. (Conf. dr. Matei Gheboianu, Universitatea din București)
  • „Autoarea ne oferă, întâi de toate, o privire generală asupra epocii și, mai ales, asupra istoriei pușcăriilor politice comuniste, inclusiv invocând și alte nume ale unor soții de oameni politici care au avut de suferit crunt ca urmare a activității partenerilor de viață, mai exact ca urmare a urii comuniste față de tot ceea ce nu era comunist”. (Tudor Călin Zarojanu, scriitor și jurnalist)
  • „Relaţia de dinainte şi după puşcărie a lui Corneliu Coposu cu soţia lui, cu Arlette, ilustrează practic iubirea ca instanţă a aşteptării, a promisiunii ţinute, şi care practic hrăneşte speranţa celui care este privat de cei dragi, pentru 17 ani. În tot tumultul suferinţelor îndurate, în cele mai grele momente ale existenței lor, în anchetele Securității, în spatele gratiilor, Arlette şi Corneliu Coposu nu au încetat să‑şi trăiască povestea de iubire”. (Dr. Radu Preda, fost președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc)

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online, transmiteți o solicitare la adresa de e-mail cultura@casaschiller.ro pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 06.02.2024 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.

Alina Pavelescu este istoric și arhivist, director adjunct al Arhivelor Naționale. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în anul 2009 la Institut d’Etudes Politiques din Paris. A publicat proză scurtă în diferite reviste literare. A debutat în literatură cu romanul Moștenirea babei Stoltz (2016). Alte titluri publicate recent: Martha Bibescu și vocile Europei (editor), volum premiat la Târgul de carte Librex, Iași, 2017; Sindromul Stavroghin (2019).

Tudor Călin Zarojanu a absolvit Secţia de informatică a Facultăţii de Matematică, Universitatea din Bucureşti, cu lucrarea de licenţă „O privire matematică asupra piesei Romeo şi Julieta”, publicată ulterior de Editura Academiei. A publicat volumul de proză scurtă Viaţa ca troleibuz (1992), distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. Au urmat volumul biografic Viaţa lui Corneliu Coposu (1996, 2005, ediţia a II-a), romanele Reluare cu încetinitorul (1997) şi Sfîrşitul lumii (2005), culegerea de proză scurtă Copiii asfaltului (2007), romanul Mass media insider şi volumul Cartea albă a porcului (coautor, 2012).

Cosmin Budeancă este doctor în istorie, coordonator de doctorate la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, redactor-șef la Memoria-revista gândirii arestate și expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A publicat mai multe volume și studii, pe teme de istoria comunismului, printre care amintim: „Suferința nu se dă la frați”. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958); Vieți în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în timpul comunismului. Mărturii și documente, vol. II, Polirom, Iași, 2021 (coord.); Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Hunedoara. Interviuri, Cetatea de scaun, Târgoviște, 2019, (editor); Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Alba. Interviuri, Cetatea de scaun, Târgoviște, 2019 (editor); Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Sibiu. Interviuri, Cetatea de scaun, Târgoviște, 2019 (editor).

Articole asociate

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de comunitatea românească din sudul Basarabiei istorice (Corespondență de la istoricul Mihai Floroiu)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V.). Lucrarea „Corsica nu crede în lacrimi. In memoriam Yvan Colonna (1960 – 2022). Moartea suspectă a lui Yvan Colonna. De ce Yvan Colonna a fost asasinat? Incursiune în istoria (ultra)nationalismului corsican si a marii criminalităti corsicane (politice si de drept comun).”

Nota redacției

„Din viața investigatorilor privați – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Am trăit prea mult?” Evenimentul Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”) – 80 la Galeria de Artă „Kulterra” din București. Polihistorii Sophianici

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

4 COMENTARII