Acasă Știri interne și externe (Israel) Onoarea de a fi israelian (Corespondență de la ziaristul Viorel Maier din...

Onoarea de a fi israelian (Corespondență de la ziaristul Viorel Maier din Tel Aviv – Israel)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Din 2005, niciun picior de evreu nu se mai află în Fâșia Gaza, urmare retragerii unilaterale israeliene. Imediat Hamas a preluat conducerea politică, militară și administrativă. Și, totuși, Israelul este acuzat că a transformat enclava cu 2,2 milioane de locuitori (cu o suprafață de 360 km²/41 km lungime, 6–12 km lățime) într-o închisoare în aer liber. Ceea ce nu este adevărat. Uitați-vă pe o hartă.

Fâşia Gaza – Istorie, Geografie, Populaţie și Alte Lucruri Neștiute Despre Acest Teritoriu | Libertatea

Gaza are forma unui dreptunghi. O latură mare este spre Marea Mediterană, deci nu se pune. Cealaltă latură mare și una mică sunt spre Israel, deci vecinul dușman. Dar a patra latură este spre Egipt, o țară cu aceiași limbă, religie, cu care a constituit mult timp un teritoriu comun. Dar Egiptul nu vrea să-i ajute deloc pe frații lor. În schimb, până la atacul din 7 octombrie 2023, 30.000 de localnici veneau la muncă în Israel, de unde intrau zilnic 70 de camioane cu alimente, medicamente, materiale de construcții (folosite nu pentru școli și spitale, ci pentru construirea tunelurilor, celebrul „metrou”, o amplă rețea cu lungimea de sute de kilometri, creată în scopuri militar-ofensive). Israelul furniza apă, combustibil și curent electric. După 7 octombrie s-a ajuns și la 200 camioane pe zi, din care foarte multe erau deturnate de Hamas și descărcate pentru interesul propriu, nu pentru civilii înfometați.

Ce s-a întâmplat în 7 octombrie ? La ora 06h00 din Gaza au fost lansate spre Israel un număr masiv de rachete. Apoi, 3.000 de teroriști HamasDaesh, dar și civili au pătruns în Israel, au luat prin surprindere soldații de pază, au masacrat participanții la un spectacol muzical în aer liber, precum și din localitățile din apropiere. Rezultatul acestui atac neprovocat: 1.200 morți și 241 ostatici (din care jumătate sunt încă reținuți în Gaza, fără asistență medicală, medicamente, subnutriți).

Se vorbește despre numărul mare de civili morți în Gaza din cauza armatei israeliene. Este mai mult decât evidentă superioritatea în dotare și pregătire a armatei israeliene. Dacă ar fi intenționat să decimeze populația din Gaza, o putea face. Nu este cazul. Înaintea fiecărui atac, civilii sunt informați prin mesaje scrise în arabă să părăsească zona vizată, tocmai pentru a reduce numărul de victime colaterale. La fel s-a procedat și acum. Civilii care locuiau în orașul Gaza, în nordul enclavei, au fost înștiințați să meargă spre sud. Apoi, armata israeliană a intrat în oraș. În cel mai mare spital, Al Shifa, personal medical și mii de pacienți erau folosiți ca scuturi umane de către Hamas, unul dintre cartierele generale ale teroriștilor aflându-se în subsolul spitalului. Și acesta este doar un exemplu. Multe școli, grădinițe, creșe, moschee, chiar și locuințe erau folosite ca depozite de armament și muniții, precum și ca intrări în numeroasele tuneluri.

După ce a făcut curat în nordul și centrul enclavei, armata israeliană s-a oprit în sud, la porțile orașului Rafiah, unde se află un mare număr de civili, dar și de lideri și luptători Hamas.  Se vorbește de încetarea focului, terminarea războiului, ceea ce, evident, că și Israelul își dorește. Asta înseamnă salvarea tuturor ostaticilor și eliminarea Hamas, pentru ca așa ceva să nu se mai repete. Never Again!     

Actualizare informație. În noaptea trecută (sâmbătă-13 aprilie spre duminică-14 aprilie), timp de 5 ore, Iranul a lansat peste 340 de drone de atac (alte surse indică 350, peste 200, peste 330, etc.) și rachete spre Israel. Una singură a rănit grav o fetiță beduină de 7 ani din Negev (sudul Israelului). Restul au fost distruse în zbor de către Israel, Iordania, Statele Unite, Anglia și Franța. Cu înțelepciune, Israelul a decis să nu riposteze, pentru a nu escalada un conflict care riscă să se extindă la nivel mondial. Am Israel Chai, Poporul lui Israel trăiește!

Nota redacției. Purtătorul de cuvânt al forţelor de apărare ale Israelului (IDF) a declarat că şi Franţa s-a numărat printre ţările implicate în apărarea împotriva atacului Iranului asupra Israelului din timpul nopţii. „Franţa are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – şi ştiu că au contribuit la patrularea spaţiului aerian”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că nu are detalii exacte dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran. Forţele de apărare israeliene au declarat că atacul iranian, primul atac direct al Republicii Islamice asupra Israelului, a cuprins aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice.

Un F-15 Eagle israélien, le 14 avril 2024.

Viorel Maier (Anima News – Israel, Tel Aviv)

Articole asociate

IRAN: pregătește arma nucleară și atacă pentru prima oară ISRAEL de pe teritoriul său

Oameni suntem – „Tableta de aprilie”. Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania, corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului

Eveniment istoric al Asociației Sioniste din România (de la corespondentul nostru Viorel Maier, Anima News – Israel, Tel Aviv)

Conflictul Israelo – palestinian din Fășia Gaza – Ciclu inflamabil de suferință și distrugere (Corespondenţă de la Lordul, Amiral Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite)

Oameni suntem? Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania, corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului

„Oameni suntem” cu „ Tableta de sănătate” Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania, corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului

„Oameni suntem?” Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

„Orașul sfănt” și „Țara Sfântă” („O grădină generoasă fermecătoare”). Corespondență de la DBJ (Delia Bodea – Jacob, poetă și scriitoare, fostă profesoară și șefă de catedră la Conservatorul de Muzică din Tel Aviv – Israel)

Interviul poetului, prozatorului și fotografului Cristian – Ovidiu Dinică cu poetul, sriitorul și traducătorul Adrian Grauenfels – Editura Saga (Israel)

Nota redacției

Istoria o scriu temerarii, nu epigonii – Corespondența mea privată cu compatriotul meu (francez), fostul funcționar de Poliție și membru IPA (International Police Association – France), Loïc Thétio („Românul de pe Coasta Atlanticului”, „Omul pe care ni l-a trimis Dumnezeul”) – angajați profund în ajutoarele umanitare și în slujba adevărului istoric (de 33 de ani)

Supradotarea – o condiție psihologică specială. Evaluare la Leonardo School – Centrul Gifted Education din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului și al CUFR – Centre of French Graduate and Postgraduate advice – education – research & developement, Paris–Bucharest)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra